Kvinnor är mer nöjda med sina bilar

Säkerhet och storlek har betydelse när svensken väljer bil, och kvinnor uppskattar sin bil i högre grad än män.
Det visar en ny undersökning, där elbilen Tesla toppar listan över mest nöjda ägare.

Kvinnor är i allmänhet nöjdare med sina bilar än män, om man utgår från en ny undersökning från Sifos webbpanel. Jonas Björkman, vd vid KVD Bilpriser, som låtit göra undersökningen, ser ett samband med hur kvinnor kör.

"Andra undersökningar visar att kvinnor kör bättre än män. Män överskattar i högre grad sin förmåga och skyller på bilen om något går fel", säger Jonas Björkman.

Elbilen Tesla toppar listan över högst andel nöjda bilägare, tätt följt av bilmärkena Kia och Toyota, enligt Sifoundersökningen, som dock på grund av underlaget bör tolkas med viss försiktighet. I Sverige finns omkring 2 600 ägare av Teslamodellerna S och X, och färre än 20 Teslaägare deltog i undersökningen.

I allmänhet är storlek och säkerhet det som svenskar uppskattar mest när det gäller bilar, enligt Jonas Björkman.

"Svenskar prioriterar också bränslekostnad och stora kombibilar som klarar långa avstånd. Det är driftssäkerheten som gör att de asiatiska bilarna är populära bland sina ägare", säger han.

Dags att sälja bilen? Testa att lämna den på säljuppdrag och slipp allt jobb (extern tjänst)

Däremot hamnar bilmärken som Renault, Opel och Peugeot långt ned på listan när det gäller nöjda ägare.

En del franska bilmärken har jobbat med säregna designlösningar med lastrum som inte rymmer så mycket. Det går inte hem på den svenska marknaden, säger Jonas Björkman.Var tredje underkänns

Omkring hälften av de bilar som genomgår besiktningen i Sverige får anmärkningar, och 30 procent har så allvarliga fel att efterkontroll krävs, berättar Morgan Isacsson, ansvarig vid kontrollbesiktningen vid Bilprovningens huvudkontor i Stockholm. Även nyare bilmodeller kan ha överraskande fel, menar han.

"Det kan handla om nya bilar som bara har kört några tusen mil som har spindelleder med dålig kvalitet. Asiatiska bilar håller i regel bra, men har ofta sämre rostskydd. Mitt råd är att rostskyddsbehandla bilen direkt när du har köpt den", säger Morgan Isacsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?