Annons

Klart: Här är kraven för att få kallas miljöbil

Två år efter att miljökraven för myndigheters nya bilar försvann införs en ny statlig miljöbilsdefinition den 1 juli.

Regeringen har beslutat att följa regelverket för bonusbilar vilket innebär att i stort sett endast hybridbilar, elbilar och gasbilar kommer ifråga. 

Volvo XC60 laddhybrid klarar miljöbilsdefinitionen.
Volvo XC60 laddhybrid klarar miljöbilsdefinitionen.Foto:Volvo Cars

Den förra miljöbilsdefinitionen, där en bil fick släppa ut högst 95 gram koldioxid per kilometer, upphörde i samband med att det nya fordonsskattesystemet bonus malus infördes 1 juli 2018. Enligt det systemet får törstiga bilar med höga utsläpp straffskatt medan det ges bonus för bilar med inga eller låga utsläpp. Från början gällde 60 gram koldioxid per kilometer som gräns för bonus, men det höjdes till 70 gram inför att den nya hårdare testcykeln WLTP infördes som beräkningsgrund i skattesystemet den 1 januari 2020. Den höjda gränsen gynnade bland annat flera av Volvos laddhybrider som annars hade blivit utan bonus. 

Nu har regeringen bestämt att ha samma gräns för vilka bilar som får kallas miljöbilar. Högst 70 gram koldioxid per kilometer eller drivas med gas är kravet. Miljöbilsdefinitionen styr myndigheternas upphandling. Det rör cirka 700 bilar om året som köps in eller leasas. Tidigare erfarenhet har visat att även många kommuner och företag följer de statliga reglerna.

Den nya miljöbilsdefinitionen har dragit ut på tiden och det har saknats miljökrav i snart två år. Förslaget gick ut på remiss i slutet av förra året med planen att kravet skulle börja gälla från den 1 mars. Nu blir det istället från den 1 juli.

Undantag från kravet ges bland annat till utryckningsfordon.

”Staten har ett stort ansvar att gå före i klimatomställningen och då måste vi se till att bilarna vi köper in är klimatsmarta och driver utvecklingen framåt. Ställer vi tuffa krav vågar andra också göra det och då blir det lättare för både upphandlare och leverantörer”, kommenterar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?