ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Kinas Tesla-utmanare planerar nya modeller – trots försäljningsras

  • Nio ES8. Foto: Giulia Marchi/Bloomberg

Elbilsbolaget Nio, som beskrivits som Kinas svar på Tesla, planerar att lansera nya modeller även om bolaget har hamnat i stora svårigheter.

Försäljningen har rasat och i juli levererades endast drygt 800 bilar. En omfattande återkallelse av bilar på grund av fel på batteriet drog ned på produktionstakten, pressande ekonomin och skadade företagets förtroende. 

Bolagets idé om mobila stationer för batteribyten för att underlätta laddning i Kina där många inte har tillgång till egna laddboxar har visat sig bli väldigt dyrt. 

En av företagets grundare, Jack Cheng som hade bakgrund från Ford, har lämnat. Bolaget ska under året göra sig av med runt en fjärdedel av personalen. 

Nio startade så sent som 2014 och backas upp av den kinesiska it-jätten Tencent. Bolaget är börsnoterat i New York. Vd:n och grundaren William Li, som kommer från it-branschen, fortsätter att ha höga förväntningar och planerar att presentera en ny modell mot slutet av året. 

Efter de två första suvmodellerna, den stora 7-sitsiga ES8 och ­mellanklassuven ES6, ska den tredje suvmodellen, ES3, vara mindre och billigare än de andra. Den kommer att ha minst 50 mils räckvidd och väntas till marknaden andra halvåret 2020. 

Nio har sedan sina första leveranser i juni 2018 sålt nästan 20.000 bilar. De legotillverkas av statliga JAC Motor. Nio övergav i våras planerna på att bygga en egen fabrik i Shanghai, men har nu nya planer på en fabrik i Peking.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer