Annons

Kina överväger att förlänga elbilssubventioner

Kinesiska staten överväger att förlänga subventionerna för köp av elbilar bortom 2020, rapporterar Bloomberg News. Tidigare var planen att stöden skulle avlägsnas efter 2020.

Foto:Ng Han Guan

Kina, som har världen största marknad för elbilar, har gett ut statliga elbilsbonusar sedan 2009 för att ge skjuts åt sektorn av bland annat klimatmässiga skäl. 

Stödhjulen har dock börjat monteras av på ett sätt som liknar hur landet dragit tillbaka stödet för solpanelstillverkning.

Kinas bilmarknad har varit försatt i brygga under flera år och även försäljningen av elbilar minskade i Kina under 2019, delvis beroende på att de statliga subventionerna minskades.

Senast Peking gjorde förändringar i subventionerna var i juni i fjol, då stödet skars ned med hälften i enlighet med tidigare planer om att helt avlägsna stöden ”efter 2020”. Subsidiekapningen sammanföll med att Kinas elbilsmarknadstillväxt för första gången började mattas av.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?