Intern konkurrens för Volvo Cars när Geely startar elbilsbolag
Volvo Cars planer på att bli ett rent elbilsmärke närmsta årtiondet får intern konkurrens. Ägaren Geely startar nu nämligen ett nytt elbilsbolag med siktet inställt på global lansering av eldrivna bilar i premiumklassen. Första bilarna ska levereras i Kina redan i höst.
Karin Olander
Volvos nya elbil C40. En kommande mindre elbil från Volvo Cars ska baseras på samma plattform som bilarna från Geelys nya elbilsbolag Zeekr.Foto:Claudio Bresciani/TT
Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.
Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.
Är du personalvetare och vill ha en topplön? Då ska du sikta på att bli HR-chef eller förhandlingschef inom den privata sektorn och ha specialistkompetens inom arbetsrätt. Du bör också vara med i företagets ledningsgrupp. Det visar statistik från Akavia, det nya fackförbundet för akademiker.
– Personalvetare är en yrkesgrupp som under många år har värderats relativt lågt – trots att de har en mycket viktig funktion och styr kompetensen i företagen, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia.
Men det finns karriärvägar som ger större möjligheter. Inom bank och finans tjänar du 11 000 kronor mer än kollegorna inom it och handel – 57 000 respektive 46 000 kronor i månaden. Och i privat sektor tjänar du 48 600 kronor jämfört med kommunal sektor där medianen ligger på 40 900 kronor i månaden.
– Bäst lön får du som HR-chef eller förhandlingschef med arbetsrätt som specialitet i privat sektor i Stockholm. Och för att få bästa möjliga löneläge ska du ta plats i företagets ledningsgrupp. Där har du på riktigt möjlighet att påverka beslutsfattandet i bolaget, vilket även kan ge ett lönelyft.
Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.
– Det är något som kan vara avgörande vid en löneförhandling. Men lönestatistik är varken intressant eller användbar förrän du bryter ner den i mindre delar anpassade just för dig. Då blir den ett vasst verktyg som kan ge dig rätt argument, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.
Du kan jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel, till exempel bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch. Med statistiken i ryggen kommer du känna dig både tryggare och mer trovärdig.
– Du får ju samma jobb och har samma krav på dig oavsett om du gör en bra löneförhandling eller inte. Så varför missa chansen att våga förhandla lite mer?
Byt jobb!
Att ta löneförhandlingen på allvar och vara väl förberedd kan med andra ord ge stora avtryck i din plånbok. Och de stora lönekliven sker oftast när du byter jobb.
I snitt byter vi jobb sju till åtta gånger i livet. Missar du de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella årliga lönerevisionen har du nämligen små chanser att höja din lön. Det innebär att de stora lönekliven i regel sker i början av karriären, då du oftare byter jobb och förändrar dina arbetsuppgifter.
– Så släpp tanken på att gå in med en lägre lön för att sedan bevisa vad du kan och öka lönen i efterhand, säger Caroline Lindeberg på Akavia.