ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hyllad bilchef lämnar Smart

Den extremt lilla skaran av kvinnliga bilchefer krymper när Annette Winkler lämnar ledningen för Smart.

I åtta år har hon varit chef för Daimlers mikrobilmärke och bland annat satsat på att elektrifiera bilarna. 

Den 58-åriga tyska kvinnan Annette Winkler är en veteran på Daimler där hon arbetat i totalt 23 år. Daimlers koncernchef Dieter Zetsche hyllar henne.

"Som en sann entreprenörspersonlighet har hon lett Smart till nya succéer och systematiskt förvandlat det till ett elektriskt mobilitetsmärke", kommenterar han hennes avgång enligt ett pressmeddelande.

Annette Winkler förklarar att beslutet att sluta inte var enkelt, men att det är ett ansvar för varje chef att lämna över till nästa generation vid rätt tillfälle.

"Och nu är tiden inne när vi har tydligt fokus mot att göra Smart till ett helt eldrivet märke för urban mobilitet och med beslutet att utveckla Hambachfabriken till en anläggning för eldrivna fordon inom Mercerdes-Benz produktionsnätverk", säger hon.

Daimler annonserade nyligen att bolaget ska investera 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, i Smartfabriken som ligger i Hambach i nordöstra Frankrike.

Annette Winkler lämnar inte Daimler helt, utan stannar kvar som en i styrelsen för Mercedes-Benz verksamhet i Sydafrika.

Daimler har ännu inte utsett hennes efterträdare som ska börja 1 oktober.

Smart lanserades 1998 som ett samarbete mellan Mercedes och Swatch. Tanken var att erbjuda en liten smidig citybil, men det var svårt att få ekonomin att gå ihop. Daimler tvingades genomföra en rekonstruering av märket och tog bort olönsamma modeller.

Den senaste modellen av Smart Fortwo och Smart Forfour har utvecklats tillsammans med Renault Twingo för att minska kostnaderna. 

Smart nådde sin högsta försäljning 2016, men kurvan bröts i fjol och försäljningen minskade med 6,5 procent till 135 000 bilar. 

Inriktningen mot elektrifieringen innebär att 2020 ska Smart endast sälja renodlade elbilar i Europa och Nordamerika och övriga regioner ska följa efter senare.

Annette Winkler har varit en av få kvinnliga bilchefer tillsammans med Mary Barra, vd för General Motors, Linda Jackson, vd för Citroën och Wang Feng Ying, vd för kinesiska Great Wall.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies