Annons

Hon tar över vd-posten i Volvo Car Sverige

Efter turbulensen mellan Volvohandlarna och Volvo Cars svenska försäljningsbolag sker ett byte på toppen.

Jessica Span, som jobbat i bilindustrin hela sitt liv, blir ny Sverige-vd från 1 januari.

Hennes företrädare Jon Wakefield går vidare till en roll inom Volvos Europaorganisation.

Jessica Span, som i dag är vd för Volvo Bil tar över som vd för Volvo Car Sverige den 1 januari 2021.
Jessica Span, som i dag är vd för Volvo Bil tar över som vd för Volvo Car Sverige den 1 januari 2021.Foto:Volvo Car Sverige

Britten Jon Wakefield, som tidigare var chef för Volvo Cars marknad i Storbritannien, har bara suttit på vd-posten i Sverige i 1,5 år när han nu lämnar. 

Efter att han tog över i juni 2019 intensifierades kritiken från de svenska återförsäljarna som ansåg att bilbolaget inte längre lyssnade på dem och att de inte involverades i omställningen mot elektrifiering och nya affärsmodeller. I MRF:s årliga rankning över generalagenter, som publicerades i våras, föll Volvo Cars mot botten efter att tidigare länge varit i toppen.

Båda parter har sedan dess vittnat om att man har förbättrat dialogen och Volvo Cars lyfter fram att återförsäljarna är viktiga partners för biltillverkaren.

Med vd-skiftet tas ytterligare steg för en närmare relation. Jessica Span kommer närmast från jobbet som vd för Volvos egen återförsäljare Volvo Bil och hon har tidigare varit försäljningsdirektör för den svenska marknaden. Under de åren slogs svenskt försäljningsrekord tre år i rad.

”Jessica har visat att hon är en skicklig och inspirerande ledare. Med hennes erfarenhet, kunskap och starka relation till våra återförsäljarpartners är jag säker på att hon kommer att verkställa och bygga på den strategi som Jon Wakefield har lagt grunden för”, kommenterar Björn Annwall, ansvarig för EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) på Volvo Cars.

Jon Wakefield lämnar det svenska bolaget och får en ny roll på Volvo Cars huvudkontor där han ska ansvara för en rad olika marknader i Europa.

49-åriga Jessica Span är utbildad civilekonom och har lång erfarenhet av försäljning och marknadsföring inom bilindustrin. Hon började på Volvo Cars 2005 och var bland annat ansvarig för företagsförsäljningen. Dessförinnan hade hon jobbat på Saab Automobile i Trollhättan och för General Motors i tyska Rüsselsheim. 

”Vi känner att det är en person som har god insikt i den svenska verksamheten som tar över och det är värdefullt. Samtidigt inser vi att allt inte blir som förut utan de påbörjade förändringarna kommer att fortsätta”, säger Janola Gustafson, vd för Volvohandlarnas förening.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?