Hetaste bilarna på bilsalongen i Genève

Nästa vecka öppnar bilsalongen i Genève, men redan nu är många nyheter kända.
Från lilla Ford Fiesta, via läckra Range Rover Velar, till väldiga Ferrari 812 Superfast.
Och så förstås nya XC60 – Volvos allra viktigaste modell.

Porsche visar nya Sport Turismo, en sorts kombi på Panamera-modellen. Bilen är mer praktisk, har ett högre tack som underlättar insteg – och finns med tre säten i bak, varav den mittersta dock är ett nödsäte. Bilen är hela 505 cm lång, men lastar rejält: 520 liter – och 1 390 liter med baksätet nedfällt. Fem motorer finns att välja mellan, bland annat turboversionen på 550 hk och hybridversionen, som i blandad körning har en officiell förbrukning på 0,25 liter per mil. Men den kvalar inte in som supermiljöbil, eftersom koldioxidutsläppet är 0,56 gram/km, 7 gram över gränsen för den
Porsche visar nya Sport Turismo, en sorts kombi på Panamera-modellen. Bilen är mer praktisk, har ett högre tack som underlättar insteg – och finns med tre säten i bak, varav den mittersta dock är ett nödsäte. Bilen är hela 505 cm lång, men lastar rejält: 520 liter – och 1 390 liter med baksätet nedfällt. Fem motorer finns att välja mellan, bland annat turboversionen på 550 hk och hybridversionen, som i blandad körning har en officiell förbrukning på 0,25 liter per mil. Men den kvalar inte in som supermiljöbil, eftersom koldioxidutsläppet är 0,56 gram/km, 7 gram över gränsen för den
Range Rover Velar är – enkelt uttryckt – en Jaguar F-Pace i nya kläder.
Range Rover Velar är – enkelt uttryckt – en Jaguar F-Pace i nya kläder.
Volkswagen Arteon ersätter Passat CC, men är större och rymligare på grund av 54 mm längre hjulbas.
Nya XC60 – Volvos allra viktigaste modell.
Peugeot försöker i Instinct kombinera en självkörande bil med en bil som det fortfarande ska vara roligt att köra.
Mitsubishi Eclipse Cross är en kompakt suv, 441 centimeter lång, med bensinmotor på 1,5 liter.
Lexus visar både hybridversionen av LS, 500h, och racingmodellen RC F GT3.
Kia kommer med helt nya Picanto, på bilden i GT Line-version.
Honda Neuv är en helt elektrisk konceptbil som kan lära känna sin förares känslor och sedan tillämpa kunskapen för att senare kunna hjälpa föraren genom olika rekommendationer.
En Ferrari ska ha en V12-motor under huven – och i Genève visas nu den starkaste och snabbaste modellen hittills, 812 Superfast.
Citroën har droppat samarbetet med familjen Picasso och efterföljaren till C3 Picasso heter bara Aircross.
Citroën har droppat samarbetet med familjen Picasso och efterföljaren till C3 Picasso heter bara Aircross.

En del har redan läckt ut kring nya XC60. Den är givetvis byggs på bottenplattan SPA, precis som XC90, och kan ses som en mindre version av den. Man kan gissa att motorprogrammet blir detsamma, medan envisa rykten säger att nya XC60 blir lägre och rymligare jämfört med föregångaren.

Det såldes 161 092 XC60 i fjol, nästan dubbelt så många som den bäst mest sålda modellen XC90 (91 522) och försäljningen ökade faktiskt en aning jämfört med året innan, trots att modellen nu ersätts. Volvo vågar därför knappast ta några stora risker med designen, så räkna inte med några djärva språng när det gäller utseendet.

Tre nya säkerhetssystem lanseras som alla innebär att föraren får styrhjälp av bilen för att undvika olyckor. Dels i stadstrafik, dels för mötande fordon, dels för bilar som kommer bakifrån.

Range Rover Velar är – enkelt uttryckt – en Jaguar F-Pace i nya kläder. Modellen ska konkurrera med Porsche Macan och hamnar i modellprogrammet mellan Evoque och Sport.

Ford Fiesta har halkat efter i småbilskriget och Ford tar nu ny sats med hjälp av en genomgripande ansiktslyftning. Bland annat har avancerade säkerhetsfunktioner som tidigare varit ovanliga i klassen lagts till. Dit hör adaptiv farthållare och vingelvarnare. ST-versionen får ännu fler hästkrafter under huven, men färre cylindrar: ur tre cylindrar och 1,5 liter har Performance-avdelningen på Ford klämt ur 200 hk. Fiesta ST får valbara körlägen, också det sällsynt i klassen.

En Ferrari ska ha en V12-motor under huven – och i Genève visas nu den starkaste och snabbaste modellen hittills, 812 Superfast. Motorn är på 6,5 liter, har en effekt på 800 hk och ett vridmoment på 718 Nm, med 80 procent av kraften tillgänglig redan från 3 500 varv. Allt har gjorts möjligt med hjälp av ett direktinsprutningssystem på 350 bar, hämtat från formel 1-avdelningen. Traditionalister som ylade när Ferrari lanserade en turbomotor häromåret lät får anledning att stöna också nu. Inte för att bilen har turbo, för det har den inte, utan för att den styrs med el-servo.

Citroën har droppat samarbetet med familjen Picasso och efterföljaren till C3 Picasso heter bara Aircross. Det är en kompakt suv, tvilling till tidigare lanserade Opel Crossland X och ska tillverkas i en GM-fabrik i Spanien. Nästa steg i samarbetet mellan Peugeot/Citroën (PSA) och Opel kan bli ett samgående – något som dessutom kan ske mycket snabbt.

Kia kommer med helt nya Picanto. Bilen har blivit flexiblare och rymligare, bland annat genom 15 mm längre hjulbas – dock har bilens totallängd inte ökat. Bagagevolymen har ökat från 200 till 255 liter och om baksätet fälls hela 1 010 liter – störst i klassen.

Volkswagen Arteon ersätter Passat CC, men är större och rymligare på grund av 54 mm längre hjulbas – men bilen är fortfarande baserad på MQB-bottenplattan. Bagageutrymmet är hela 563 liter.

Mitsubishi Eclipse Cross är en kompakt suv, 441 centimeter lång, med bensinmotor på 1,5 liter kombinerad med steglös automat och dieselmotor på 2,2 liter, försedd med konventionell åttaväxlad automatlåda.

Honda Neuv är en helt elektrisk konceptbil som kan lära känna sin förares känslor och sedan tillämpa kunskapen för att senare kunna hjälpa föraren genom olika rekommendationer. Bilen ska också fungera för samåkning, med en ny modell för ägandet.

Lexus visar både hybridversionen av LS, 500h, och racingmodellen RC F GT3, som nu är FIA-godkänd och som ska tävla i olika USA, Europa och Japan. Över 500 hk och en vikt på endast 1 300 kilo.

Dags att sälja bilen? Testa att lämna den på säljuppdrag och slipp allt jobb (extern tjänst)

Peugeot försöker kombinera en självkörande bil med en bil som det fortfarande ska vara roligt att köra. Åtminstone är det tanken bakom konceptbilen Instinct, som faktiskt visades redan på mobiltelefonmässan i Barcelona nyligen, där flera biltillverkare deltog. Instinct har fyra körlägen, två för självkörning, två för konventionell körning med förare. Under det förstnämnda kan de fyra sätena skjutas fram och lutas till en vilsam position.

Men det kommer fler nyheter på bilsalongen i Genève. Följ vad som händer på bilsalongen här på di.se/bil.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?