ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Här tankar du billigast på bilsemestern

  • Foto: TT

Sommaren står för dörren och då väljer många semesterfirare att ta bilen ut på kontinenten. Men priserna på bensin och diesel skiljer sig markant åt runt om i Europa. Di har hela listan, land för land.

I sommar väljer många semesterfirare att ta bilen utanför Sveriges gränser, i stället för att flyga, åka tåg eller kryssa med båt.

Men hur dyr bilsemestern blir kan variera kraftigt beroende på vilka länder man väljer att besöka. Det visar en sammanställning av nuvarande bensin- och dieselpriser i Europa, baserat på statistik från databasen Global Petrol Prices.

Prisskillnaderna länderna emellan grundar sig främst i lagstiftning på nationell nivå, enligt Sofie Quant, kommunikationschef på Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet, SPBI.

”Skatter, avgifter och subventioner är det som främst påverkar att priserna skiljer sig åt”, säger hon.

Även världsmarknadspriset på råolja, som är basen för både bensin och diesel, styr hur mycket kunderna i slutändan behöver betala för sin soppa.

”Under 2016 och 2017 har OPEC gjort begränsningar i sina produktionskvoter av råolja, vilket drev upp råoljepriset något”, säger Sofie Quant om de senaste trenderna på marknaden.

Allra billigast kan man för tillfället tanka på mackar i Ryssland och Vitryssland där både bensinen och dieseln kostar omkring 6 kronor per liter. En överblick visar att drivermedelspriserna i genomsnitt är allra lägst i just Väst- och Centraleuropa.

På redan populära turistmål som Bulgarien, Tjeckien och Ungern kan man undvika soppatorsk till literpriser på cirka 10 kronor. På ännu varmare breddgrader, i till exempel Spanien och Kroatien, är priserna också förhållandevis billiga på drygt 11 kronor.

Bensin- och dieselpriserna i Skandinavien tillhör samtidigt de allra högsta i hela Europa. På svenska bensinstationer kostar i dagsläget en liter 95-oktanigt bränsle 13.36 kronor.

Högst upp på pristoppen återfinns vårt grannland Norge, som trots sina oljerikedomar stoltserar med literpriser på bensin om knappt 16 kronor. Därefter följer Island, Nederländerna och Italien.

Samtidigt kan en sen bilsemester i år vara att föredra om man vill komma billigare undan, då Sofie Quant poängterar att drivmedelspriserna är högst säsongsbetonade. Under vintermånaderna har det rent historiskt varit billigare att tanka så väl bensin som diesel runt om i världen. 

”När det av olika anledningar, vid exempelvis semestertider under vår och sommar efterfrågas mer av produkten, stiger efterfrågan och därmed ofta även priset”, säger Sofie Quant på SPBI.

https://infogr.am.com/drivmedelspriser_i_europa

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies