ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Här är den säkraste bilen du kan köpa

  • Foto: AP

Årets säkraste bil är drygt 60 procent säkrare än medelbilen. Liksom de tre senaste gångarna tronar vinnaren ensam i toppen.

”Skillnaden ned till de bilar som kommer på andra plats är mycket större i år än tidigare år”, konstaterar Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

I den senaste upplagan av rapporten rangordnas 292 bilmodeller, med två svenska bilar i topp fem.

För fjärde gången i rad kniper Volvo förstaplatsen. Dess XC90 är 61 procent bättre än genomsnittet, följd av Audi A4/A5, Volvo V70 och Volkswagen Passat som alla är 50 procent bättre än snittet.

”Det som är intressant i årets granskning är att vinnaren visat sig ligga långt före andra modeller när det gäller säkerhet. Skillnaden ned till de bilar som kommer på andra plats är mycket större i år än tidigare år”, skriver Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren i ett pressmeddelande.

Rangordningen baseras på utfallet av faktiska olyckor.

”Rangordningen är till för att hjälpa och vägleda bilköpare till säkra bilval”, skriver Anders Kullgren.

Bland småbilarna är Volkswagens Golf/Jetta den säkraste. Med sina 42 procent högre säkerhet än medelbilen är det också den enda småbilen som överstiger 40 procent.

”Bland småbilarna är det flera nytillkomna modeller i listan som klarar sig relativt bra, bland annat Volvo C30 och Ford Fiesta”, konstaterar Anders Kullgren.

https://infogram.com/sakraste-bilen-2017-1ggk269r6vwk2n0

Källa: Folksam

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies