Annons

Här är den säkraste bilen du kan köpa

Årets säkraste bil är drygt 60 procent säkrare än medelbilen. Liksom de tre senaste gångarna tronar vinnaren ensam i toppen.

”Skillnaden ned till de bilar som kommer på andra plats är mycket större i år än tidigare år”, konstaterar Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Bild:AP

I den senaste upplagan av rapporten rangordnas 292 bilmodeller, med två svenska bilar i topp fem.

För fjärde gången i rad kniper Volvo förstaplatsen. Dess XC90 är 61 procent bättre än genomsnittet, följd av Audi A4/A5, Volvo V70 och Volkswagen Passat som alla är 50 procent bättre än snittet.

”Det som är intressant i årets granskning är att vinnaren visat sig ligga långt före andra modeller när det gäller säkerhet. Skillnaden ned till de bilar som kommer på andra plats är mycket större i år än tidigare år”, skriver Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren i ett pressmeddelande.

Rangordningen baseras på utfallet av faktiska olyckor.

”Rangordningen är till för att hjälpa och vägleda bilköpare till säkra bilval”, skriver Anders Kullgren.

Bland småbilarna är Volkswagens Golf/Jetta den säkraste. Med sina 42 procent högre säkerhet än medelbilen är det också den enda småbilen som överstiger 40 procent.

”Bland småbilarna är det flera nytillkomna modeller i listan som klarar sig relativt bra, bland annat Volvo C30 och Ford Fiesta”, konstaterar Anders Kullgren.

https://infogram.com/sakraste-bilen-2017-1ggk269r6vwk2n0

Källa: Folksam


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?