1515

Håkan Samuelssons plan: Billigare bilar till personalen

För att få de anställda på Volvo Cars i Sverige mer involverade i produktutvecklingen kommer de erbjudas en rabatt på tjänstebil om de går med på att ha ett testpaket installerat, skriver bolaget i ett mejl till personalen.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.Foto:TT/Emma-Sofia Olsson

De anställda hos Volvo Cars VOLCAR B -1,99% Dagens utveckling kommer erbjudas en rabatterad företagsbil i ett nytt utvecklingsprogram, skriver bolagets vd Håkan Samuelsson på Twitter. 

Först ut att ta del av det nya programmet kommer de anställda i Sverige att vara, och andra länder kommer följa därefter.

Information till de anställda på Volvo fick information om satsningen under onsdagsmorgonen. Då framkom att syftet är att samla in data från de anställdas körningar.

”Vi känner alla starkt för våra bilar och kunder, och vi vill använda den källan till kunskap bättre”, skriver bolaget.

”Eftersom det kommer krävas både återkoppling och viss ansträngning från din sida får man en särskild rabatt, jämfört med om man väljer en bil utan testutrustning”, fortsätter bolaget i personalinformationen.  

Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, säger att syftet är att få in information till bolagets utvecklare.

”Vi vill kunna utöka vår testflotta av bilar som ger oss bättre möjlighet att samla in data från verksamheten. Det kan bidra till att utveckla nya funktioner i vår produktutvecklingsverksamhet”, säger han.

Har ni haft problem med att ni haft få testbilar?
”Det är begränsande att ha bilar som är dedikerade bara till tester. Om vi utökar det här på ett enkelt sätt till personalbilarna får vi betydligt större volym av data”, säger Stefan Elfström.

De anställda kommer få mjukvara installerad i bilen och en app i sin telefon för att kunna delta i testprogrammet. 

För att locka de anställda att delta i utvecklingsarbetet erbjuds de anställda en rabatt till den som väljer en företagsbil med programvaran installerad. Hur mycket rabatt det handlar om eller hur mycket Volvo Cars satsar på erbjudandet vill dock inte Stefan Elfström gå in på.

”Prissättningen är förmånlig jämfört med en vanlig leasingbil för att så många som möjligt ska nappa på erbjudandet”, säger han dock.

I dag är det ett antal tusental av de anställda på Volvo Cars som leasar bilen via företaget, uppger Stefan Elfström. 

På verkstadsklubben i Torslanda hade man på onsdagsförmiddagen inga kommentarer till utspelet, då de inte hunnit ta del av informationen ännu. 


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Etisk hackning för bättre IT-säkerhet

Kan vägen till en säker IT-miljö börja med intrång? Självklart! säger Orange Cyberdefense. Deras etiska hackning är ett första steg i arbetet att hantera risker och bygga ett säkrare digitalt samhälle.

En utomstående tar kontroll över ditt affärssystem. Ditt kundregister läcker till obehöriga. Ert kassasystem ligger nere i dagar. Oavsett om du arbetar på en internationell storbank eller i en lokal matbutik är IT-säkerhet oerhört kritiskt för verksamheten, men att den inte alltid är i toppklass, det kan Oscar Hjelm skriva under på. Som etisk hackare på Orange Cyberdefense är det hans uppgift att testa och utvärdera säkerheten i en organisations IT-miljö, ett första steg i arbetet att höja säkerhetsnivån. 

– Etisk hackning innebär att man under kontrollerade former utsätter en organisation för de risker som verksamheten kan mötas av. På så sätt kan säkerhetsluckor och andra brister upptäckas och täppas till i tid. Hacking to help, no to harm, det är mitt jobb, säger Oscar Hjelm, Ethical Hacker på Orange Cyberdefense.

Cyberbrott blir allt vanligare

Och Oscar Hjelms kompetens behövs. På samma sätt som den ökade digitaliseringen erbjuder nya möjligheter för företag att utveckla sina affärer, så innebär digitaliseringen att företag blir en större måltavla. Marknaden för cyberbrott växer och ransomware, identitetsstölder, insiderbrott och informationsläckor blir allt vanligare. 

– Många organisationer har lyckligtvis fått upp ögonen för IT-säkerhet, men det finns fortfarande väldigt mycket att göra. Få företag har till exempel några rutiner för att testa IT-säkerheten, säger Oscar Hjelm.

Viktigt synliggöra risker

Uppdragen som etisk hacker ser väldigt olika ut. Ibland anlitas Oscar Hjelm redan i utvecklingsfasen av ett system, allt från en webbshop till komplexa kontrollsystem inom industrin. Ibland får han ta sig an befintliga system som genom åren byggts ut och modifierats. Oscars tester är alltid skräddarsydda för att passa uppdraget.

– Både nya och äldre system behöver regelbundna genomlysningar så att sårbarheter kan hittas. Det är oerhört viktigt att synliggöra vilka risker som finns, så att organisationen har möjlighet att prioritera de åtgärder som behöver göras, säger Oscar Hjelm.

Rapport med åtgärdsförslag

Resultatet av den etiska hackningen sammanställs i en rapport över brister och sårbarhet i organisationen, plus förslag på lämpliga åtgärder. Det kan till exempel handla om bättre rutiner, övervakning, virusskydd eller brandväggar. Inte sällan lämnar då Oscar Hjelm över uppdraget till någon av sina kollegor på Orange Cyberdefense.

– En fördel med Orange Cyberdefense är att vi kan hjälpa till med i princip allt inom säkerhet, säger Oscar Hjelm.

Fakta om Orange Cyberdefense

Orange Cyberdefense är expertenheten för cybersäkerhet inom Orange Group, som tillhandahåller managerad säkerhet, managerade detect- och responsetjänster till organisationer runt om i världen. Som en aktör med global förankring och lokal närvaro strävar vi efter att bygga ett säkrare digitalt samhälle.

www.orangecyberdefense.com 

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?