Annons

Gnosjöföretagare kippar efter andan – rustar för det värsta

Med pausad bil- och lastbilstillverkning i coronakrisens spår pressas underleverantörerna i Gnosjöregionen där det är tätt med fordonskomponentföretag. 

Här rustar man nu för det värsta – men det finns också ljusglimtar.

HÅLLER I GÅNG. Gnosjö automatsvarvning, med vd:n Linda Fransson, märker ingen tvärnit än.
HÅLLER I GÅNG. Gnosjö automatsvarvning, med vd:n Linda Fransson, märker ingen tvärnit än.Foto:Bo Håkansson, Bilduppdraget

Förra veckans besked om att tillverkningen på Scania, Volvo och Volvo cars pausas och personalstyrkan korttidspermitteras innebär att efterfrågan hos fordonsunderleverantörerna i Gnosjöregionen kraftigt dämpas. 

”Fram till förra veckan var vi ganska opåverkade av corona och tuffade på i full fart, men nu har vi fått veta att våra kunder, som bland annat levererar till Scania och Volvo stänger ner, och det påverkar i sin tur vår orderingång”, säger Tomas Enocson, vd för Emab i Anderstorp.

Tomas Enocson, vd EMAB
Tomas Enocson, vd EMAB

Företaget verkar inom plåtbearbetning, varav ungefär hälften av produktionen går till fordonsbranschen.

”Nu ser vi över likviditet och tittar på olika scenarion för att bromsa utvecklingen. Vi utesluter inte att vi kommer att få stänga delar av produktionen och nyttja korttidspermitteringarna.”

Bland komponenttillverkarna i Gnosjöregionen är det flera som inte vill prata med Di, och hänvisar till att det är katastrof. Medan i andra bolag, som till exempel familjeföretaget Gnosjö automatsvarvning, som tillverkar komponenter som specialdesignade skruvar till fordons- och verkstadsindustrin, upplever man ingen tvärnit än. 

”Vi påverkas inte bara av det som händer i Sverige, utan globalt och framför allt om stora svenska industri- och verkstadsbolag stänger ner”, säger vd:n Linda Fransson.

För tillfället rullar produktionen som vanligt, med undantag för att fler anställda stannat hemma med sjukdomssymtom.  Men man har tittat på kortidspermitteringar som ett alternativ om orderna skulle avta, samtidigt argumenterar Linda Fransson för att en total lamslagning av industrin bör försöka undvikas till varje pris. 

”Vi tror inte på att stoppa verksamheter. Tvärtom, stoppar vi allt kan vi vara säkra på att situationen inte självläker”, säger hon och fortsätter:

”Men i det här läget försöker jag hålla mig lugn när många andra är panikslagna där ute i världen. Min syster som jobbar med inköp har sett att Kina börjar komma igång, så det är en liten ljusning.”

Att Kina skulle kunna vara lokomotivet ur coronakrisen har dock Anton Svensson, som är vd och tredje generationen på stålfjädertillverkaren Ewes, svårt att se. 

”Aktiviteten i Asien har kommit igång de senaste veckorna, och det är bra för moralen att allt inte går på sparlåga, men Kina är för beroende av Europa och Amerika för att få igång det här på egen hand”, säger han. 

I dagsläget har flera av bolagets kunder stoppat order, då de inte har möjlighet att ta emot godset. För att få en mer hållbar situation efterfrågar Anton Svensson tydligare riktlinjer från regeringen.

”Just nu är hela fordonsindustrin i limbo. Det vi behöver är hållpunkter, struktur och tidpunkter att förhålla oss till för att kunna fatta rätt beslut i våra verksamheter.”

Hur ser du på de krisåtgärder som hittills har presenterats?
”Det är lån, lån och lån och det tycker jag är osmakligt. Nu måste man börja förbruka pengarna man har i ladorna för att putta igång industrin så fort som möjligt. Det här är en strukturell förändring där vi kan få ett övertag om vi agerar rätt och till exempel lägger mer produktion närmare, men då måste staten vara beredd att betala.”


Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?