Gnosjöföretagare kippar efter andan – rustar för det värsta

Med pausad bil- och lastbilstillverkning i coronakrisens spår pressas underleverantörerna i Gnosjöregionen där det är tätt med fordonskomponentföretag. 

Här rustar man nu för det värsta – men det finns också ljusglimtar.

HÅLLER I GÅNG. Gnosjö automatsvarvning, med vd:n Linda Fransson, märker ingen tvärnit än.
HÅLLER I GÅNG. Gnosjö automatsvarvning, med vd:n Linda Fransson, märker ingen tvärnit än.Foto:Bo Håkansson, Bilduppdraget

Förra veckans besked om att tillverkningen på Scania, Volvo och Volvo cars pausas och personalstyrkan korttidspermitteras innebär att efterfrågan hos fordonsunderleverantörerna i Gnosjöregionen kraftigt dämpas. 

”Fram till förra veckan var vi ganska opåverkade av corona och tuffade på i full fart, men nu har vi fått veta att våra kunder, som bland annat levererar till Scania och Volvo stänger ner, och det påverkar i sin tur vår orderingång”, säger Tomas Enocson, vd för Emab i Anderstorp.

Tomas Enocson, vd EMAB
Tomas Enocson, vd EMAB

Företaget verkar inom plåtbearbetning, varav ungefär hälften av produktionen går till fordonsbranschen.

”Nu ser vi över likviditet och tittar på olika scenarion för att bromsa utvecklingen. Vi utesluter inte att vi kommer att få stänga delar av produktionen och nyttja korttidspermitteringarna.”

Bland komponenttillverkarna i Gnosjöregionen är det flera som inte vill prata med Di, och hänvisar till att det är katastrof. Medan i andra bolag, som till exempel familjeföretaget Gnosjö automatsvarvning, som tillverkar komponenter som specialdesignade skruvar till fordons- och verkstadsindustrin, upplever man ingen tvärnit än. 

”Vi påverkas inte bara av det som händer i Sverige, utan globalt och framför allt om stora svenska industri- och verkstadsbolag stänger ner”, säger vd:n Linda Fransson.

För tillfället rullar produktionen som vanligt, med undantag för att fler anställda stannat hemma med sjukdomssymtom.  Men man har tittat på kortidspermitteringar som ett alternativ om orderna skulle avta, samtidigt argumenterar Linda Fransson för att en total lamslagning av industrin bör försöka undvikas till varje pris. 

”Vi tror inte på att stoppa verksamheter. Tvärtom, stoppar vi allt kan vi vara säkra på att situationen inte självläker”, säger hon och fortsätter:

”Men i det här läget försöker jag hålla mig lugn när många andra är panikslagna där ute i världen. Min syster som jobbar med inköp har sett att Kina börjar komma igång, så det är en liten ljusning.”

Att Kina skulle kunna vara lokomotivet ur coronakrisen har dock Anton Svensson, som är vd och tredje generationen på stålfjädertillverkaren Ewes, svårt att se. 

”Aktiviteten i Asien har kommit igång de senaste veckorna, och det är bra för moralen att allt inte går på sparlåga, men Kina är för beroende av Europa och Amerika för att få igång det här på egen hand”, säger han. 

I dagsläget har flera av bolagets kunder stoppat order, då de inte har möjlighet att ta emot godset. För att få en mer hållbar situation efterfrågar Anton Svensson tydligare riktlinjer från regeringen.

”Just nu är hela fordonsindustrin i limbo. Det vi behöver är hållpunkter, struktur och tidpunkter att förhålla oss till för att kunna fatta rätt beslut i våra verksamheter.”

Hur ser du på de krisåtgärder som hittills har presenterats?
”Det är lån, lån och lån och det tycker jag är osmakligt. Nu måste man börja förbruka pengarna man har i ladorna för att putta igång industrin så fort som möjligt. Det här är en strukturell förändring där vi kan få ett övertag om vi agerar rätt och till exempel lägger mer produktion närmare, men då måste staten vara beredd att betala.”


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

Bli ett konkurrenskraftigt företag – med kraftfull dator

Stefan Jeleby, Produktchef Workstation hos HP.
Stefan Jeleby, Produktchef Workstation hos HP.

Överallt samlas data, i dag ännu mer än någonsin förr. Därför behövs medel för att klara av att hantera dessa enorma datamängder, och som ett datadrivet företag ligga i fas och bli konkurrenskraftig i en allt tuffare bransch. Det här förutsåg HP och erbjuder därför sina Workstation produkter från Z by HP – deras mest kraftfulla datorer. 

Big Data Analytics eller Data Science, oavsett term går det ut på att analysera och sortera stora mängder data. Data som hjälper din verksamhet skapa beslutsunderlag och göra er affärsprocess så effektiv och snabbt som möjligt. Något som i längden leder till en ökad konkurrenskraft. 

– Vi ser tydligt att företag skriker efter kompetens kring Data Science. Det är ett av de viktigaste verktygen för att skapa unika konkurrensfördelar, och i dag finns tekniken och hårdvaran för att få dem, säger Stefan Jeleby, Produktchef, Workstation hos HP. 

Kom igång enkelt – med rätt hårdvara och programvaror

Oavsett om du i ditt företag redan arbetat aktivt med Data Science eller än inte kommit igång med det – är HP:s Workstations produkter rätt val för att bli ännu effektivare. Det tack vare den enorma mängd data de kan hantera samt att man redan från start har tillgång till programvaror som underlättar och möjliggör analys. 

– Programvarorna tillsammans med en kraftfull hårdvara gör att det blir möjligt att hantera stora mängder data under en väldigt kort tid. Vi har på datorerna en programvarustack som lästs in i förväg vilket gör att du sparar flera dagar på att installera, konfigurera och utföra underhåll av Data Science-miljön och kan istället komma igång direkt, säger Stefan Jeleby. 

Behöver du hjälp att komma igång? Det finns att få 

Trots att du får allt levererat och klart kan det vara så att man faktiskt behöver hjälp att förstå hur man ska jobba med data för att utnyttja dess fulla potential. Även inom det här området vill HP vara till hjälp och ingår därför i ett partnerskap med företaget Foxrane som är specialiserade inom just Data Science projekt. 

– Även om vi har hårdvaran och programvarorna som medarbetarna behöver kan de fortfarande behöva vägledning, alla företag har ju faktiskt inte data scientists internt. Tack vare vårt partnerskap med Foxrane kan vi erbjuda våra kunder den kunskapen de behöver för att komma igång, avslutar Stefan Jeleby.

Om HP Workstation:

Workstations produkter från Z by HP är företagets mest kraftfulla datorer och passar de företag och medarbetare som kräver extra kraft för att få sitt jobb gjort. Nu har de eliminerat alla gissningar när det gäller att skapa en optimal Data Science-miljö genom att testa och i förväg läsa in populära Data Science-verktyg på utvalda bärbara och stationära datorer som konfigurerats för att uppfylla kraven i just ditt arbete.

Läs mer om lösningen här eller ta kontakt med Carl-Johan Mattson för rådgivning och mer information. 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?