1515

GM på offensiven i Kina – satsar miljarder på självkörande bilar

Den amerikanska biljätten General Motors gör som bland andra Toyota och Mercedes-Benz och investerar stora belopp i det kinesiska företaget Momenta, som utvecklar system för självkörande fordon på nivå 4.

GM:s chef Mary Barra.
GM:s chef Mary Barra.Foto:Paul Sancya

General Motors investering på drygt 2,5 miljarder kronor är ett led i biltillverkarens plan att investera sammanlagt 300 miljarder kronor fram till 2025 för att utveckla elbilar och självkörande fordon, skriver Automotive News.

”Kinesiska kunder anammar elfordon och självkörande teknik snabbare än någon annanstans i världen, och avtalet mellan GM och Momenta kommer att påskynda vår implementering av nästa generations lösningar som är skräddarsydda för våra kinesiska konsumenter”, kommenterar GM:s Kinachef Julian Blissett investeringen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Momenta, som startades 2016 i Peking, är ett bland en kort lista företag som har tillstånd för att samla in högupplösta kartor i Kina, vilket är en förutsättning för autonom körteknik.

Bolaget fick tidigare i år in cirka 6 miljarder kronor från bilpartners såsom SAIC, Mercedes-Benz och Toyota samt från Bosch och en grupp finansiella investerare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?