ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Ghosn uppges ha planerat sammanslagning av Nissan och Renault innan han greps

  • Foto: Christophe Ena

Carlos Ghosn planerade en sammanslagning av Renault och Nissan innan han greps i Tokyo tidigare i veckan. En affär som Nissans styrelse var emot. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till anonyma källor. 

Det var på måndagen som Carlos Ghosn greps i Tokyo misstänkt för att ha brutit mot japansk lag genom att ha redovisat för låga inkomster samt ha utnyttjat bolagets tillgångar för privat bruk, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Ghosn är arkitekten bakom bilalliansen mellan Renault, Nissan och Mitsubishi där han även tjänstgör som vd för den förstnämnda och som styrelseordförande för Nissan. 

Financial Times rapporterade på tisdagen att Carlos Ghosn ska ha planerat att cementera alliansen genom en sammanslagning av Renault och Nissan, vilket den japanska biltillverkarens styrelse ska ha varit kraftigt emot. Två anonyma källor uppger för tidningen att ett bud väntades inom ett par månader medan en tredje uppger att ett bud var under aktivt övervägande. 

Renault och Nissan korsäger redan aktier i varandra där den franska biltillverkaren dock har överhanden med ett ägande på 43 procent i Nissan som i sin tur äger 15 procent av aktierna i Renault men utan rösträtt. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies