Ghosn uppges ha planerat sammanslagning av Nissan och Renault innan han greps

Carlos Ghosn planerade en sammanslagning av Renault och Nissan innan han greps i Tokyo tidigare i veckan. En affär som Nissans styrelse var emot. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till anonyma källor. 

Foto:Christophe Ena

Det var på måndagen som Carlos Ghosn greps i Tokyo misstänkt för att ha brutit mot japansk lag genom att ha redovisat för låga inkomster samt ha utnyttjat bolagets tillgångar för privat bruk, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Ghosn är arkitekten bakom bilalliansen mellan Renault, Nissan och Mitsubishi där han även tjänstgör som vd för den förstnämnda och som styrelseordförande för Nissan. 

Financial Times rapporterade på tisdagen att Carlos Ghosn ska ha planerat att cementera alliansen genom en sammanslagning av Renault och Nissan, vilket den japanska biltillverkarens styrelse ska ha varit kraftigt emot. Två anonyma källor uppger för tidningen att ett bud väntades inom ett par månader medan en tredje uppger att ett bud var under aktivt övervägande. 

Renault och Nissan korsäger redan aktier i varandra där den franska biltillverkaren dock har överhanden med ett ägande på 43 procent i Nissan som i sin tur äger 15 procent av aktierna i Renault men utan rösträtt. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?