1515

Genombrott för Smart Eye – börsraketen har kontrakt med sex bilmärken

Allt fler biltillverkare vill ha system som övervakar föraren för att öka trafiksäkerheten.

Göteborgska Smart Eye har kammat hem kontrakt från sex stora bilföretag för sin teknik som mäter blickrörelser. Och på köpet blivit en börsraket.

Smart Eyes teknik följer ögats rörelser och upptäcker om föraren är trött eller okoncentrerad. Sex tillverkare har valt Smart Eye och bolagets grundare och vd Martin Krantz räknar med fler kontrakt i år.
Smart Eyes teknik följer ögats rörelser och upptäcker om föraren är trött eller okoncentrerad. Sex tillverkare har valt Smart Eye och bolagets grundare och vd Martin Krantz räknar med fler kontrakt i år.Foto:Patrik Olsson

Moderna bilar har fått kameror, radar och lidar som är riktade utåt mot omgivningen och upptäcker hinder så att bilen bland annat kan autobromsa, hålla sig innanför linjerna och anpassa farten efter framförvarande bil. 

Smart Eyes teknik bygger i stället på en kamera som är vänd inåt mot föraren och som läser av ögats rörelser, så kallad eye-tracking. I brist på ett klockrent svenskt ord kan det närmast översättas med ögonspårning eller blickövervakning.

”När man börjar blinka ofta, gnuggar sig i ögonen eller flackar med blicken. Det är tecken på trötthet och okoncentration som vårt system detekterar”, säger Martin Krantz och visar en prototyp som klarar att läsa igenom både solglasögon och vanliga glasögon.

Smart Eye huserar sju trappor upp på Första Långgatan i Göteborg med utsikt över Masthuggskajen där Stenafärjor kommer och går. Bolaget har också kontor i Detroit, Tokyo och Chongqing. 

De runt 100 anställda jobbar med utveckling av mjukvara och sammansättning av själva kameran som är liten och integreras i bilens inredning. Hur informationen ska användas avgör biltillverkaren. Det kan handla om att varna med ljud och ljus, koppla till uppringning från servicetelefon eller att bilen bromsar och stannar vid vägkanten.

”Övervakning av föraren kommer att bli lika vanligt som säkerhetsbälte och krockkuddar. Jag tror på samma utveckling som vi sett vad gäller rökning. Ingen röker inomhus längre. I framtiden kommer det att vara självklart att bilen varnar och åtgärdar när föraren inte har kontroll”, säger Martin Krantz.

Säkerhetsorganisationen Euro NCAP, som gör krocktester, har bestämt att förarövervakning ska ingå i klassificeringen från 2020 vilket lär öka efterfrågan. 

Lagstiftarna driver också på. EU planerar att distraktionsvarnare och flera andra säkerhetssystem ska bli obligatoriskt i alla nya bilar från 2022.

Smart Eye bildades redan 1999 – på grund av en dröm i bokstavlig bemärkelse.

”Min pappa ringde mig efter att han en natt drömt att det gick att styra datorn med blicken i stället för med datormusen. Han ville hjälpa sin fru som fått musarm. Jag hade gått ut Chalmers som ingenjör i fysik och jobbade med fiberoptiska sensorer och kom fram till att det var tekniskt möjligt”, säger Martin Krantz.

Med ett lån från Svenskt Innovationscentrum drog han och pappan Mats Krantz i gång, men det var några tuffa år i början. Saab Automobile var första kund som följdes av bland andra General Motors, men de kom inte längre än till utvecklingsbilar. Förrän 2015. 

”Första kontraktet på en serietillverkad bil var något helt fantastiskt. Jag var tvungen att nypa mig i armen”, säger Martin Krantz.

Bolaget gick med vinst mellan 2009 och 2012, men har sedan dess haft konstanta förluster. Tack vare investerare har man ändå kunnat växa. I fjol gjordes en nyemission på 114 Mkr där Swedbank Robur Fonder kom in som ny storägare. Martin Krantz och hans pappa är dock fortfarande största ägare.

Första kontraktet har följts av flera. Totalt har sex olika tillverkare valt Smart Eye till ett 40-tal bilmodeller. Det har varit stort hemlighetsmakeri kring bolagen men ifjol kunde Smart Eye gå ut med att kinesiska Geely Auto, koncernsyskon till Volvo Cars, är en av kunderna. Tidigare i år kom beskedet att BMW också köpt Smart Eyes teknik till X5, 8-serien Coupé, X3 och X4. Även en ännu inte namngiven koreansk volymtillverkare samt tre europeiska bilföretag har kontrakt med Smart Eye. Efter kundnyheterna har aktien, som sedan 2016 handlas på First North, rusat från nivåer på 30 kronor förra sommaren till över 100 kronor.  

”Ifjol hände det väldigt mycket för oss och i år väntar vi oss ännu mer. Från början var de här systemen bara för premiumbilar, men nu kommer också volymmärkena. Vårt system är rimligt i pris. Vi räknar med 50-100 kronor per bil”, konstaterar Martin Krantz.

Ännu så länge är det förarens ögon som kameran läser av. Men Martin Krantz ser möjligheter att utöka.

”Systemet kan genom artificiell intelligens lära sig känna igen annat i bilen som en kvarglömd nyckelknippa. Och otroligt nog glömmer folk både barn och hundar i sina bilar och det skulle man också kunna upptäcka”, säger Martin Krantz.

Merparten av de klara kontrakten gäller bilmodeller som sätts i produktion senast 2022 och de kommer att leverera stora intäkter till Smart Eye.

”Med 43 bilmodeller över en livscykel uppskattar vi värdet till en miljard kronor och om vi får alla modeller hos de tillverkare som har valt oss är det 2,2 miljarder kronor”, säger Martin Krantz.

Målen är högt ställda.

”Vi siktar på att bli störst i världen och ta 40 procent av marknaden”, säger Martin Krantz.

 


Innehåll från EquinixAnnons

Kraven på den digitala infrastrukturen ökar i pandemins spår

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige
Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Pandemin har satt digitaliseringen i fokus och det senaste året har många företag ökat takten i sin digitala transformation. För att klara omställningen krävs en digital infrastruktur av hög kvalitet – men många släpar efter.

En allt viktigare faktor i den digitala transformationen är närhet. Digitala lösningar behöver levereras nära användarna för att leveransen ska vara tillräckligt snabb och effektiv. Närhetskravet skapar ett behov av en stark digital infrastruktur som sträcker sig ända ut till slutanvändaren.

– Det krävs en strategi kring hur företag bygger sin digitala infrastruktur. Många företag släpar efter eftersom fokus hittills har legat på att utveckla nya lösningar. Dessutom saknas ofta tillräcklig kunskap för att skapa den digitala infrastruktur som de nya lösningarna kräver, säger Maria Sundvall, vd för Equinix i Sverige. 

Så påverkar teknik och affärer vår digitala infrastruktur.

Ökat behov av hybridmoln

En stor del av infrastrukturen flyttas idag till molnet. Av juridiska skäl kan dock inte allt ligga i det publika molnet. Många aktörer som tidigare har varit återhållsamma, exempelvis inom den finansiella och offentliga sektorn, ser nu ett behov av att använda molnet – men också en utmaning i hur man ska gå tillväga. 

Lagstiftning och regelverk ställer krav på privata anslutningar och privata molnlösningar för viss datahantering. Samtidigt kan samma organisationer vilja nyttja kraften i det publika molnet för andra funktioner. 

– Det driver ett ökat behov av att kombinera olika lösningar – genom hybridmoln och multimoln. Då behövs en partner som kan stötta organisationen att ta grepp om hela sin digitala infrastruktur och möjlighet att snabbt skala upp olika lösningar i både kapacitet och räckvidd, säger Maria Sundvall. 

Ett digitalt skifte

Sverige befinner sig mitt i ett skifte – ett skifte som påverkar alla branscher och alla delar av samhället. I takt med att ekonomin drar igång i Sverige igen efter pandemin måste företagen också satsa mer på digitaliseringen för att stå starka genom skiftet. 

I rapporten Digitala Transformationen – nya affärer ställer nya krav har Equinix samlat ledande aktörer i Sverige för att få deras perspektiv på den förändring som sker. För att ta del av deras tankar om Sveriges gemensamma framtid – och hur vi bäst tar oss igenom den digitala transformationen läs mer här.

Fakta:

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) är globalt ledande inom digital infrastruktur och Equinix datacenter ger företag tillgång till snabba och säkra digitala förbindelser över hela världen. Med Equinix plattform kan företag smidigt skala upp verksamheten och snabbt lansera digitala tjänster globalt. Samtidigt erbjuder Equinix tillgång till molntjänster, nätverk, partners, och leverantörer som ingår i företagets ekosystem. 

Läs mer om Equinix här.

 

Mer från Equinix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Equinix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?