1515
Annons

General Motors återkallar elbilar

General Motors återkallar nära 69.000 av Chevrolets elbilar.

Foto:Gene J. Puskar

Återkallelsen gäller för bilar över hela världen och kommer efter det att fem bilar av modellen Chevrolet Bolt EV av årgångarna 2017 till 2019 börjat brinna.

Brandfaran ska uppstå om batterierna laddas upp till eller nära maximal kapacitet och GM uppger att man har utvecklat mjukvara som begränsa laddningen till 90 procent. Återförsäljare ska från nästa vecka kunna uppdatera bilbatterierna.

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA ger ägare till modellen rådet att parkera utomhus, på avstånd från bostäder, tills felet är åtgärdat.

I Oktober återkallade Hyundai 77.000 bilar av modellen Kona EV av liknande orsaker.


Mercedes såld för 1,4 miljarder kronor

Man kan ju tycka att nya bilar har blivit dyra på senaste tiden. Detsamma gäller äldre fordon, åtminstone om det är rätt modell. En Mercedes-Benz 300 SLR blev nyligen den mest värdefulla bilen någonsin på auktion. Priset? Cirka 1,4 miljarder kronor.

Mercedes-Benz 300 SLR från 1955.
Mercedes-Benz 300 SLR från 1955.Foto:Mercedes-Benz
Foto:Mercedes-Benz
Foto:Mercedes-Benz 300

En Mercedes-Benz 300 SLR såldes nyligen av RM Sotheby´s för 135 miljoner euro, alltså cirka 1,4 miljarder kronor, i en affär som firman hävdar gör bilen till den dyraste någonsin att auktioneras ut.

Modellen designades av Rudolf Uhlenhaut och går under smeknamnet ”Uhlenhaut coupé”. Den var inte bara måsvingedörrarna som stack ut, den hade också extrem prestanda med en toppfart på 290 km/tim.

Enligt auktionsfirman använde Rudolf Uhlenhaut själv en 300 SLR och körde sträckan på 23 mil mellan Stuttgart och München på under en timme. Det innebär en snittfart på 230 km/tim och som en jämförelse tar samma sträcka i svensk motorvägsfart drygt två timmar.

Det nu sålda exemplaret är ett av bara två som tillverkades och är av årsmodell 1955 även om den inte var färdigbyggd förrän i juni 1956.

Bilen har ägts och använts I diverse sammanhang av Mercedes-Benz. Enligt RM Sotheby´s är det här som sagt den dyraste bilen som någonsin sålts på auktion. Om det också innebär att det är världens dyraste bil alla kategorier är svårare att säga eftersom en del riktiga dyrgripar byter ägare i privata affärer som inte offentliggörs.

Foto:Mercedes-Benz

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?