ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Geely Auto lönsammare än Volvo Cars

  • Foto: Charles Pertwee

Kinesiska Geely Auto tjänar ännu mer pengar än koncernsyskonet Volvo Cars. Båda gjorde rekordvinst i fjol.

Geely Autos vinst före skatt uppgick till motsvarande 21 miljarder kronor - runt 8 miljarder mer än Volvo Cars. 

Geely Automobile är äldst i Geelygruppens växande fordonsimperium som styrs av grundaren Li Shufu. Första bilen tillverkades i slutet av 1990-talet och på senare år har försäljningen tagit fart tack vare en rad nya modeller. 2018 var Geely tredje största biltillverkaren i Kina och störst bland de inhemska.

Trots att bilmarknaden i Kina minskade i fjol ökade Geely Auto sin försäljning med 20 procent till 1,5 miljoner bilar. Marknadsandelen steg från 5 procent 2017 till 6,2 procent 2018. Då ingår det nya märket Lynk & Co:s tre modeller- alla framtagna av utvecklingsbolaget Cevt i Göteborg. Lynk & Co, som klassas högre på kvalitetsskalan än Geely, har blivit en succé och lyckades sälja drygt 120 000 bilar sitt första år. Lynk & Co ägs gemensamt av Geely Holding med 20 procent och de två biltillverkarna Geely Auto, som har 50 procent, och Volvo Cars med 30 procent. 

Enligt bokslutet för 2018, som presenterades på torsdagen, steg Geely Autos omsättning med 15 procent till 106,6 miljarder kinesiska yuan, vilket motsvarar 146,5 svenska kronor. Vinsten före skatt var 15 miljarder yuan (20,6 miljarder svenska kronor). Som jämförelse hade Volvo Cars en omsättning på 253 miljarder kronor med en vinst före skatt på 12,9 miljarder kronor. 

I år ska Geely Auto lansera sex nya bilmodeller, men bolaget är försiktigt i sin framtidsprognos på grund av inbromsningen på den kinesiska bilmarknaden. Geely Auto räknar med att årets försäljning hamnar på i stort sett samma nivå som i fjol, - 1,51 miljoner bilar.

Året har börjat med motvind. Januari och februari sålde Geely Auto cirka 242.000 bilar, en nedgång med 9 procent.

Geely Auto är noterat på Hongkongbörsen och aktien var rena kometen 2017 när den gick från runt 7 Hongkongdollar vid årsskiftet till över 27 Hongkongdollar under hösten. Under 2018 har den i stället gått kräftgång och i januari i år var den nere i 11 Hongkongdollar. Sedan dess har aktien stärkts något och marknaden reagerade positivt på den finansiella rapporten med en uppgång på 2,3 procent under torsdagen till 14,44 Hongkongdollar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer