1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Frankrike satsar 80 miljarder på grön omställning av bilindustrin

Frankrike satsar nu på stöd med grön profil för att både få i gång ekonomin och påskynda omställningen till ett klimatsmartare samhälle. Störst genomslag får den nya politiken inom transportsektorn.

Paris paradgata Champs Elysees.
Paris paradgata Champs Elysees.Foto:© David Steele 2012. All rights reserved.

I coronapandemins spår kommer nu Frankrike med ett stödpaket till fordonsindustrin som kopplas till president Macrons mål att göra landet till ”Europas ledande nation i omställningen till rena fordon”. 

Totalt anslår franska staten drygt 8 miljarder euro till bilsektorn. I gengäld utlovar Renault att tredubbla produktionen av elfordon till 2022 och att gå med i det europeiska programmet för batteriutveckling, medan PSA, Peugeot, Citroën, Opel, lovat att öka sin produktion av hybrid- och elfordon i Frankrike. 

I paketet finns också ett bonussystem som ger privatpersoner som skaffar ett nytt elfordon ett bidrag på 7.000 euro, företag och myndigheter får 5.000 euro och laddhybrider berättigar till 2.000 euro. De första 200.000 som från 1 juni köper en begagnad elbil får ett bidrag på 5.000 euro eller 3.000 för elhybrider. Begagnatstödet utesluter de 25 procent med högst inkomster.

Samtidigt inleds en storsatsning för att 100.000 laddplatser ska vara på plats senast 2021 och en investeringsfond på 600 miljoner euro skapas med staten som största aktör, för forskning kring framtidens fordon.

Mattias Goldmann, hållbarhetchef på Sweco, som under lång tid nära följt den franska utvecklingen på området säger: 

 ”Regeringen Macron har villkorat stödet till Air France med att de inte får konkurrera med snabbtåget och skickar hushållen en särskild check för cykelreparationer. När nu bilindustrin får akut stöd, har också det en tydlig grön profil. Förhoppningsvis inspireras många andra, så att stimulanspaketen i land efter land kraftfullt kan påskynda den gröna omställningen”, säger han.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?