Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Frankrike satsar 80 miljarder på grön omställning av bilindustrin

Frankrike satsar nu på stöd med grön profil för att både få i gång ekonomin och påskynda omställningen till ett klimatsmartare samhälle. Störst genomslag får den nya politiken inom transportsektorn.

Paris paradgata Champs Elysees.
Paris paradgata Champs Elysees.Foto:© David Steele 2012. All rights reserved.

I coronapandemins spår kommer nu Frankrike med ett stödpaket till fordonsindustrin som kopplas till president Macrons mål att göra landet till ”Europas ledande nation i omställningen till rena fordon”. 

Totalt anslår franska staten drygt 8 miljarder euro till bilsektorn. I gengäld utlovar Renault att tredubbla produktionen av elfordon till 2022 och att gå med i det europeiska programmet för batteriutveckling, medan PSA, Peugeot, Citroën, Opel, lovat att öka sin produktion av hybrid- och elfordon i Frankrike. 

I paketet finns också ett bonussystem som ger privatpersoner som skaffar ett nytt elfordon ett bidrag på 7.000 euro, företag och myndigheter får 5.000 euro och laddhybrider berättigar till 2.000 euro. De första 200.000 som från 1 juni köper en begagnad elbil får ett bidrag på 5.000 euro eller 3.000 för elhybrider. Begagnatstödet utesluter de 25 procent med högst inkomster.

Samtidigt inleds en storsatsning för att 100.000 laddplatser ska vara på plats senast 2021 och en investeringsfond på 600 miljoner euro skapas med staten som största aktör, för forskning kring framtidens fordon.

Mattias Goldmann, hållbarhetchef på Sweco, som under lång tid nära följt den franska utvecklingen på området säger: 

 ”Regeringen Macron har villkorat stödet till Air France med att de inte får konkurrera med snabbtåget och skickar hushållen en särskild check för cykelreparationer. När nu bilindustrin får akut stöd, har också det en tydlig grön profil. Förhoppningsvis inspireras många andra, så att stimulanspaketen i land efter land kraftfullt kan påskynda den gröna omställningen”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?