ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Från 1 februari: Förbjudet att hålla mobilen när du kör

  • Förbjudet från 1 februari Foto: Erik Nylander/TT

Nu blir det förbjudet att hålla mobilen i handen när du kör. 1 februari införs den nya regeln som ska stoppa fipplandet med telefonen bakom ratten.

En uppskattad förändring, enligt en studie bland tjänstebilsförare där drygt 70 procent är positiva till en lagskärpning.

Sverige har varit det enda landet i EU där det varit tillåtet med handhållen mobiltelefon, men nu är det slut med det. Den tidigare lagen från 2013, som varit svårtolkad, skärps och det införs ett förbud mot att hålla i en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning när man framför ett motordrivet fordon. Tidigare fick man använda telefonen så länge det inte påverkade körningen negativt.

Sms:ande och surfande med telefonen i handen ska med den nya lagen inte få förekomma under färd. Själva telefonsamtalet blir dock inte förbjudet, utan med handsfree inkopplat kan man fortsätta prata. 

Som alltid är det föraren som har ansvaret för att bilen körs säkert och Transportstyrelsen har på förekommen anledning skrivit ett antal råd på sin hemsida. 

"Märker du att ditt samtal tar fokus från körningen är det olämpligt och du måste avsluta. Om det ringer när du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, bör du vänta med att svara tills trafiken har lättat."

Något exakt bötesbelopp finns inte angivet i lagtexten, men enligt praxis var normalbeloppet tidigare 1.500 kronor och sannolikt blir nivån densamma med det nya förbudet.

Leasingföretaget Leaseplan har i sin Tjänstebilsbarometer, där cirka 4.300 tjänstebilsförare ingått, frågat om synen på skärpt lagstiftning. Sju av tio tycker att det är rätt att lagstifta mot användning av telefoner vid körning. Det är en ökning från året innan. På frågan om vad man oroar sig mest för i trafiken toppas listan av att medtrafikanter pratar i telefon och sms:ar. Det kommer före faran med alkohol- och drogpåverkade förare eller förare som riskerar att somna.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies