Annons

Fossilfri gas är inte självklart

Nyckeln till om bilar ska kunna drivas fossilfritt i framtiden ligger i vilken energibärare som används – och framför allt hur den produceras. Di:s testbil Toyota Mirai drivs av svenskproducerad vätgas, som är fossilfri.

FOSSILFRI. Vätgasen som tankas på Arlanda kommer från Agas fabrik i Sandviken.
FOSSILFRI. Vätgasen som tankas på Arlanda kommer från Agas fabrik i Sandviken.Bild:Håkan Matson

Nästan alla bilar som säljs i dag har bensin eller diesel som energibärare.

Etanol kunde ha varit ett fossilfritt alternativ, åtminstone under en övergångsperiod, men sjabblades bort av våra politiker, trots miljardinvesteringar i pumpar över hela landet.

Nu har blickarna i stället vänts mot elbilar med batterier som energibärare. Fortfarande är batterierna tunga och kapaciteten begränsad, även om de officiella siffrorna för räckvidden ökar. Opel Ampera-e ska exempelvis klara 50 mils körning på en laddning.

I Sverige är den mesta av elektriciteten fossilfri, eftersom vår produktion består till 40 procent av vattenkraft och till 40 procent av kärnkraft – som ger sin speciella miljöbelastning.

I USA och Kina kommer i runda tal hälften av elektriciteten från kolkraftverk och är alltså fossil. Också länder i Europa – som Tyskland och Polen – har en hög andel kolkraft i elproduktionen och ser man till hela kedjan är det av klimatskäl inte självklart att byta ut en snål dieselbil mot en elbil.

Di testar det kommande året att köra elbilen Toyota Mirai med en annan energibärare – nämligen vätgas, som reagerar med luftens syre i en bränslecell som producerar el, vatten och värme.

I dag framställs 95 procent av världens vätgas genom så kallad ångreformering av naturgas. Det betyder att vätgasen fortfarande är ett fossilt bränsle, förvisso bättre och effektivare än bensin och diesel, men ingen långsiktig lösning för klimatutmaningen.

Ett alternativ är att använda biogas som råvara för vätgasproduktion, ungefär som i fabriken i Japan i reportaget här intill, men i Sverige torde det bromsas av tillgången på gasen.

Den vätgas som vi tankar på macken vid Arlanda är framställd vid Agas fabrik i Sandviken. Metoden som används är elektrolys. Enkelt innebär det att vatten spjälkas upp i vätgas och syre med hjälp av en elektrolysör, en omvänd bränslecell. I processen används elektricitet.

Elektrolys är ett relativt dyrt sätt att tillverka vätgas och 30–40 procent av energin förloras i processen. Men effektiviteten förbättras ständigt och i framtiden väntas elektrolys bli en viktig metod för att producera el från förnybara energikällor.

Agas vätgasfabrik i Sandviken togs i drift 2014 och byggdes för att förse Sandvik med vätgas, som används för värmebehandling i produktionen. Aga distribuerar vätgasen till fem av Sandviks anläggningar i Sverige.

Men Sandvik tillverkar också en nyckelkomponent till bränsleceller:

”Vi lägger på ett skyddande nanoskikt på den vägg, en bipolär platta, av rostfritt stål, som finns mellan cellerna”, säger Mats W Lundberg, som är specialist på bränsleceller på Sandvik.

Han är också en av de drivande krafterna bakom den vätgasmack som ska öppna i Sandviken om några veckor.

”Vi såg tidigt att vi har ett transportbehov, att vi har väldigt bra vätgas och att vi har en fabrik, med en 2–3 km lång ledning genom Sandviken. Nu dras det bara ut ett 5–10 meter långt rör från den ledningen till macken”, säger han.

Sandvik har sett till att ursprungsmärka den el som används i vätgasfabriken, som därmed är helt fossilfri.

Ragnar Sjödahl, marknadschef på Aga gas, menar att framtida satsningar på vätgas i Sverige måste följa den strategin:

”Vi måste hitta en produktion som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Annars kommer detta inte att lyfta. Och det är inte en fråga om hönan eller ägget. Vi som producerar vätgasen är hönan. Vi måste få upp vätgasstationer innan försäljningen av bränslecellsbilar kan komma i gång på allvar.”

Aga håller nu på att undersöka möjligheterna att starta produktion också närmare Stockholm, för att undvika transporterna av vätgasen – som i dag sker med fossila drivmedel.

”Men jag tror att vi av ekonomiska skäl måste satsa på central, storskalig produktion”, säger Ragnar Sjödahl.


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?