ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Forskare vill se 20-gräns i städer

I svenska tätorter gäller i dag bashastigheten 50 kilometer i timmen på vägarna. Men nu skriver 22 forskare och opinionsbildare på DN Debatt att hastigheten bör begränsas rejält, för att ta nollvisionen på allvar.

Debattörerna vill sänka hastigheten till åtminstone 30 km/h, men skriver att det mest rimliga vore en begränsning på 20 km/h, alltså något över normal cykelhastighet.

”Vi anser att det är både etiskt försvarbart, vetenskapligt grundat och politiskt motiverat att sänka hastigheten”, skriver debattörerna, och lägger till att huvudgator skulle kunna undantas och skyltas med 40 eller 50 km/h.

En lägre hastighetsgräns skulle, enligt skribenterna, också minska luftföroreningarna i våra städer, som enligt Svenska miljöinstitutet leder till tusentals dödsfall varje år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer