I svenska tätorter gäller i dag bashastigheten 50 kilometer i timmen på vägarna. Men nu skriver 22 forskare och opinionsbildare på DN Debatt att hastigheten bör begränsas rejält, för att ta nollvisionen på allvar.
TT
Debattörerna vill sänka hastigheten till åtminstone 30 km/h, men skriver att det mest rimliga vore en begränsning på 20 km/h, alltså något över normal cykelhastighet.
”Vi anser att det är både etiskt försvarbart, vetenskapligt grundat och politiskt motiverat att sänka hastigheten”, skriver debattörerna, och lägger till att huvudgator skulle kunna undantas och skyltas med 40 eller 50 km/h.
En lägre hastighetsgräns skulle, enligt skribenterna, också minska luftföroreningarna i våra städer, som enligt Svenska miljöinstitutet leder till tusentals dödsfall varje år.
TT
Innehåll från ICA gruppenAnnons
Mångfald ökar digitaliseringstakten
ICA Gruppen är redan listat som Europas mest jämställda retailbolag. Nu vill de ta sitt inkluderings- och mångfaldsarbete till nästa nivå – en satsning som ger snabbare utveckling inom IT och tech.
IT och tech är kanske inte det första du förknippar med ICA – men dessa områden är grundstenar i företagets verksamhet. ICA möter sina kunder i butik och digitalt, och hela verksamheten är i hög grad digitaliserad. IT knyter ihop ekosystemet av butiker, e-handel, apotek, banktjänster och lager. Den höga utvecklingstakten drivs av de möjligheter som skapas med digitalisering, och här har inkludering och mångfald visat sig vara en nyckel till framgång.
– När vi driver en så offensiv utveckling funkar det inte att ha en homogen grupp av medarbetare med samma referensramar. Genom att rekrytera kompetensbaserat kommer mångfalden som ger diversifierade team. Målet är att skapa en dynamik i arbetsgruppen som utmanar och utvecklar verksamheten, säger Maria Lundberg, CIO på ICA Gruppen.
Ny inkluderings- och mångfaldsambition
ICA har nyligen antagit en ny inkluderings- och mångfaldsambition som bygger på att aktivt jobba för ökad öppenhet och jämlikhet, som i sin tur ska skapa ökad mångfald och inkludering. En viktig del i det arbetet är att attrahera grupper som ofta är underrepresenterade inom IT. Här tror Ilana Almaleh, som är DevOps Engineer på ICA, att hennes arbetsgivare har goda förutsättningar att lyckas.
– ICA är en spännande organisation som verkar inom olika branscher, vilket gör att utvecklingsmöjligheterna inom företaget är stora. Dessutom verkar ICA i sammanhang som är viktiga för samhällsutvecklingen i stort. Två exempel är engagemangen i Women In Tech och Tjejer Kodar. Detta tilltalar unga IT-talanger, säger hon.
Inget glastak på ICA
Ilana Almaleh berättar att det är inspirerande att se personer som bryter mot normen på höga positioner på ICA – det finns helt enkelt inget glastak att slå emot om man vill ta större ansvar. Ilana lyfter också att värdeorden enkelhet, engagemang och entreprenörskap präglar hela arbetsplatsen. En förutsättning för det fortsatta inkluderingsarbetet, menar Maria Lundberg.
– Det handlar om att ha en öppenhet i teamen, ta vara på varandras kompetenser och ha ett ledarskap som stöttar individer att utvecklas till sin fulla potential. När alla blir hjältar på jobbet ökar vi också inkluderingen och kan accelerera vår digitalisering, säger hon.
IT på ICA
IT och tech är en snabbt växande del av ICA Gruppen med cirka 1000 medarbetare. Enligt Academic Works/Kantar Sifos mätning 2020 ”Young Professional Attraction Index” inom IT ligger ICA på topp tio över de mest attraktiva arbetsgivarna.