ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Försäljningen av Tesla kan stoppas i Sverige

  • Foto: Håkan Matson

Försäljningen av Teslabilar i Sverige kan komma att stoppas under en period på sex månader. Skälet är att bolaget uppdaterar bilarnas säkerhetssystem via nätet, utanför myndigheternas kontroll, skriver Svenska Dagbladet.

Transportstyrelsen har ett så kallat artikel 29-förfarande om Tesla, vilket betyder att myndigheten utreder om Sverige ska stoppa Teslas försäljning i landet under ett halvår om det föreligger en allvarlig säkerhetsrisk.

Ärendet gäller Teslas lyxvariant, Model S, som 2015 fick en uppdatering som möjliggör för bilen att i stort sett köra sig själv under vissa förhållanden. Detta strider mot europeiska regler där nya modeller testas i ett så kallat typningstest innan de får säljas. Tesla har valt att typgodkänna sina bilar i Nederländerna, men svenska Transportstyrelsen anser inte att Teslabilarna beter sig enligt godkännandet och startade därför ärendet.

Ärendet ligger fortfarande öppet och även om myndigheten nu överväger att stänga det, kan det genast öppnas igen om en olycka relaterad till självkörning hos Model S skulle ske i Sverige.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies