Annons

Försäljningen av laddbara bilar fördubblad – ”Det är all time high”

Försäljningen av begagnade laddbara bilar nära på fördubblades under hösten. Samtidigt stod bensin- och dieselbilarna för ett jättetapp.

Volkswagens storsäljare ID.3.
Volkswagens storsäljare ID.3.Foto:Pontus Lundahl/TT

Det visar en rapport från Kvdbil, som säljer begagnade bilar.

”Det är all time high för laddbara bilar, både i antalet sålda fordon och i försäljningstillväxt. Intresset är enormt”, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Övergången till fossilfria bränslen går fort på svensk bilmarknad, fast från en låg nivå. Kurvan för elhybdridbilar, laddhybrider och rena elbilar pekar brant uppåt, till och med när försäljningen av andra bilar viker.

Totalt såldes 347.000 bensin-, etanol-, gas- eller dieselbilar under det senaste kvartalet. Det var en minskning med 31.000, eller 8 procent.

Samtidigt såldes 20.000 laddbara bilar, en ökning med 8.500, eller 172 procent.

Den som har en bensinbil behöver dock inte oroa sig för att andrahandsvärdet ska gå ner.

”De begagnade laddbara bilarna är för få för att påverka bensinbilsmarknaden ännu. Köpte man en bensinbil för några år sedan så har man ofta fulla inköpsvärdet kvar i dag”, säger Daniel Odsberg.

Men framtiden är annorlunda, enligt honom.

”Varannan ny bil som säljs i Sverige är laddbar. Om fem år ser det likadant ut på begagnatmarknaden.”

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera