ANNONS:
Till Di.se

Försäljningen av dieselbilar sjunker kraftigt

Avmattningen för bilförsäljningen i Sverige fortsätter. I februari minskade den 1,9 procent jämfört med samma månad förra året enligt siffror från Bil Sweden.

Dieselbilarna rasar stort, medan el- och laddhybrider ökar.

Det registrerades 27.211 nya personbilar i februari, vilket trots nedgången är en stark siffra för en februarimånad. Enligt branschorganisationen är det den tredje bästa siffran för februari någonsin. 

Minskningen är väntad efter flera års rekordnoteringar. I fjol såldes nästan 380.000 bilar. Prognosen från Bil Sweden för 2018 är 360.000 bilar.

Bästa säljande bilmodell i februari var Volvo V90/S90 som ökade hela 54 procent jämfört med februari i fjol. Andraplatsen har också Volvo med V60/S60 - modeller som i år kommer i nya generationer. VW Golf går in på tredjeplatsen, VW Passat är fyra och Volvo XC60 femma. 

Volvo Cars stärker greppet om den svenska marknaden och har hittills i år (januari och februari) ökat sin marknadsandel från 20,93 procent till 22,80 procent. Rivalen Volkswagen har däremot tappat från en marknadsandel på 16,31 procent till 14,66 procent. Även Audi, Mercedes och BMW har minskat både i försäljning och marknadsandelar i Sverige i år. 

Efter Volvo och VW är Toyota tredje största bilmärke med Kia hack i häl.

Försäljningen av dieselbilar minskade med 19,7 procent och andelen dieslar av de totala nyregistreringarna var 43,8 procent. Andelen har gått ner sedan toppåret 2012 när den var 67 procent. Förra året var den 49 procent.

Debatten om fusk med dieselbilar och skadliga utsläpp i kombination med att förbud för äldre dieslar rycker närmare på allt fler håll får allt tydligare effekter hos kunderna. 

Supermiljöbilarna, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade med 58 procent och hade i februari en andel på 6,6 procent. Det var något lägre än i januari. Bil Swedens prognos är att andelen supermiljöbilar i år blir över 9 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies