ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Fordonsunderleverantörerna: ”Det finns inte mycket buffert”

  • Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG. Foto: Jack Mikrut

Över 90.000 jobb hotas efter tvärnit hos fordonsunderleverantörerna. Ska branschen överleva krävs mer stöd, anser branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG. 

Stängd produktion hos fordonsjättarna är en hård smäll för underleverantörerna. 

”Ingen har bruksanvisningen till den här situationen där det tagit tvärstopp, och i branschen famlar man efter vad vi ska göra nu”, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG.

Enligt en uppskattning är drygt två tredjedelar av FKG:s leverantörskollektiv helt beroende av fordonsindustrin, och tillsammans har de omkring 93.000 anställda. I en enkät som genomfördes förra veckan svarade 70 procent av medlemmarna att de hade börjat planera för varsel eller permittering. Men enkäten genomfördes innan Volvo Cars meddelade att man pausar tillverkningen i Torslanda, och nu är situationen betydligt allvarligare.

”Det finns inte mycket buffert hos företagen och de signaler jag får från medlemmar är 'nu stänger vi'. Att Volvo Cars var igång hade ett stort signalvärde, men när de kastade in handduken var det sista bastionen som föll.”

Fredrik Sidahl för en daglig dialog med regeringen om åtgärder för att rädda företagen. Enligt honom krävs mer än det som hittills presenterats.

”Korttidspermitteringarna fungerar inte om du inte har några intäkter, och att låna till löner rekommenderar vi inte. Det gjorde vissa under krisåren 2008/2009 och de kostnaderna har flera fortfarande kvar. Vi vill att staten ska ta ännu större del av kostnaden vid permittering, i all fall i vissa branscher, och att staten går i borgen för de pengar man nu lånar ut.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer