1515

Ford ger etanolen en ny chans

För 15 år sedan var E85 det hetaste man kunde ha i tanken. Sedan dog intresset för bränslet helt. Men nu ger Ford etanolen en ny chans. Ford Kuga blir den enda E85-bilen på den svenska nybilsmarknaden. 

Ford Kuga, nu även i E85-version.
Ford Kuga, nu även i E85-version.Foto:Ford

Ford var först ut i Sverige med E85 i och med lanseringen av den etanolanpassade Focus 2001, och märken som Saab och Volvo hängde på.

Det förnybara bränslet, som kan halvera miljöpåverkan jämfört med bensin, blev populärt och varje tankstation tvingades av pumplagen att erbjuda E85 eller ett annat biodrivmedel. 

Problemet var att skatteregler i kombination med ett högt etanolpris slog undan intresset och de senaste åren har försäljningen varit marginell. I fjol fanns bara en E85-bil att köpa i Sverige, VW Golf, innan även den försvann ur sortimentet.

Men nu får svenska kunder ett nytt alternativ när Ford lanserar Kuga EcoBoost E85. Etanolbilarna drar mer per liter (cirka 30 procent), men i och med att priset på E85 nu ligger på kring 11,50 kronor och bensinen kostar drygt 16 kronor är det åter fördelaktigt även för plånboken att tanka E85.

”De problem med för höga sulfatnivåer som fanns för 20 år sedan är borta sedan länge tack vare en EU-standard, och nu är även priset på E85 rimligare tack vare ett smartare skattetryck. Vi tror på elbilen som en av flera lösningar på lång sikt, men här och nu är etanolen nästan helt oslagbar för att åstadkomma en snabb klimatomställning i stor skala”, kommenterar Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Ifjol var VW Golf som sagt den enda E85-bilen på den svenska marknaden och det såldes 941 bilar. Men att det finns större potential vet Ford som sålt omkring 50.000 E85-Focus i Sverige.

När det gäller bonus malus klarar sig en etanolbil bra, skatten på Ford Kuga EcoBoost E85 hamnar exempelvis på 360 kronor/år.

Etanol är ett förnybart drivmedel som kan tillverkas av exempelvis sockerrör, sockerbetor, spannmål och skogsråvara.

 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?