ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Fiat Chrysler problem är värda guld för Tesla

  • Foto: David Zalubowski

Biljätten Fiat Chrysler har hittat ett sätt att komma undan EU:s strängare avgaskrav. Tricket är att betala Tesla minst 1 miljard kronor.

Italiensk-amerikanska biltillverkaren Fiat Chrysler har kommit överens med Tesla om att skapa en så kallad öppen avgaspool, skriver Financial Times. 

Fiat Chryser betalar Tesla och kan då räkna in Teslas bilar i sina siffror. På så sätt kan Fiat Chrysler sänka de genomsnittliga utsläppen i sin bilflotta och kommer därmed undan hotet om att tvingas betala utsläppsböter till EU.

Från och med 2020 är EU:s krav att bilar i genomsnitt ska släppa ut 95 gram koldioxid per kilometer. De tillverkare som inte klarar detta kommer få dryga böter. Fiat Chryslers flotta släppte i fjol i genomsnitt ut 123 gram.

Analytiker har räknat med att Fiat Chrysler skulle kunna tvingas betala uppemot 2 miljarder euro, över 20 miljarder kronor, i böter från 2021. Alliansen med Tesla är ett sätt att slippa undan straffavgifterna.

EU:s regler tillåter biltillverkare att slå ihop olika märkens utsläpp. Jätten Volkswagen kan till exempel räkna in VW, Seat och Skodas utsläpp tillsammans med sina andra varumärken Porsche och Audi.

Reglerna tillåter också så kallade öppna pooler. Fiat Chrysler och Tesla är de första som skapar en sådan. Hur mycket avtalet är värt för Tesla är inte känt, men Financial Times uppger att det handlar om ”hundratals miljoner euro”, minst 1 miljard kronor. 

Tidningen uppger att även Toyota och Mazda är på väg att bilda en egen öppen bilpool.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer