1515
Annons

Ferraris nya värsting

Årets julklapp?

För att fira 50 års närvaro i Japan har Ferrari tagit fram en specialmodell, J50, som på tisdagen avtäcktes på National Art Center i Tokyo.

Bild:Ferrari
Bild:Ferrari
Bild:Ferrari

Bara tio exemplar ska tillverkas, vart och ett utformat efter köparnas speciella önskemål.

Det blir i alla fall svårt att hitta något läckrare att parkera under granen i år.

Japan är en av Ferraris viktigaste marknader och det beslutades därför om denna specialversion, den första efter F60 – som togs fram för att fira märkets 60-årsdag.

Ferrari J50 ("Japan 50") är en tvåsits roadster, baserad på 488 Spider och skulle egentligen kunna kallas en 488 Barchetta. J50 söker rötterna i märkets modeller från 70- och 80-talen, har skapats av avdelningen för speciella projekt och ritats av Ferraris eget designcenter i Maranello, under ledning av Flavio Manzoni.

Bilen är något kortare och betydligt lägre än 488 Spider,

Motorn, placerad mitt i bilen, är en specifik version av V8-an på 3,9 liter, här med 690 hk.

Karossen är helt ny och har ett radikalt och futuristiskt designspråk, som ska fånga Ferraris inneboende värden av livlighet och rörlighet. På sidan av karossen finns två konvergerande linjer, en som löper längs sidofönstrets övre kant och en linje som börjar i fronten och löper längs sidan tills den liksom försvinner bakom dörrarna. "Hjälmvisir"-effekten ska påminna om Ferraris öppna tävlingsbilar från 50-talet, medan den svarta linjen längs karossen är en nytolkning av designelement som finns på ikoniska modeller som GTO, F40 och F50.

Läcker detalj är de två luftkanalerna i kolfiber på motorhuven och de kraftiga LED-ljusen fram. Motorn täcks av en genomskinlig polykarbonat. Baken har inspirerats av efterbrännare hos jetflyg och 20-tumshjulen är specialgjorda för modellen.

Sugen på ny bil? Få hjälp att sälja din gamla (extern tjänst)

Men allt handlar inte om utseende.

En rad olika aerodynamiska förbättringar har gjorts. De två kylarna har placerats närmare varandra och den främre stötfångaren är helt omgjord. Vindrutans övre kant har sänkts, för att tillåta en starkare luftström över bilen och över bakspoilern, för att motverka lyftkrafter.

Targataket, i två delar och gjort i kolfiber, kan enkelt stuvas undan bakom sätena.

Pris?

Just den detaljen har inte offentliggjorts, men räkna med en bit över 20 Mkr.


Innehåll från RCO SecurityAnnons

Passersystem är en säkerhetsfråga – det här är viktigt att tänka på

Ett uppdaterat och pålitligt passersystem är en central del av säkerheten i en fastighet‚ men det är också viktigt att inte kompromissa med öppenheten och tillgängligheten. RCO Security lyfter essentiella aspekter att ha i åtanke när det är dags att uppgradera passersystemet.

– Det är otroligt viktigt med en flexibel lösning – annars kan det bli kostsamt, säger Claes Gustafsson, Key Account Manager på RCO Security.

Oavsett vilken storlek fastigheten har, eller antalet personer som ska ha tillgång till den, så är det viktigt att skapa en trygg och öppen miljö – och det börjar med passersystemet. Processen att välja system kräver dock vissa förberedelser. 

– Det finns en hel del att tänka på innan man installerar ett nytt passersystem. Det första man behöver fråga sig är: hur ser den befintliga infrastrukturen ut? Därefter vet man oftast vanligtvis hur man ska gå vidare, men oftast behöver man experthjälp, menar Claes Gustafsson.  

RCO Security är en svensk tillverkare vars fokus ligger på passersystem med integrerat inbrottslarm för den nordiska marknaden. I kundbasen syns allt från bostadsrättsföreningar till sjukvård, handel, industri och kommun. Ju fler personer som ska vara involverade i systemet, desto viktigare är det med ett säkert och flexibelt passersystem.

– Våra system erbjuder den högsta krypteringsnivån på marknaden, säger Claes Gustafsson.

Vikten av öppna och skalbara system

Optimalt är att använda sig av ett öppet system. Det innebär att andra automatiserade lösningar – såsom larm- eller personaldatasystem – kan integreras i passersystemet. Det ger en bättre överblick och förenklar även delning av data och information mellan de olika systemen. En annan viktig aspekt är att välja ett system som kan byggas på, allt eftersom behoven tillkommer.

– Genom att erbjuda system som är såväl öppna som skalbara tillåts våra kunder att bygga ut passersystem i sin egen takt, om de med tiden vill utöka med till exempel inbrottslarm, porttelefon eller grafisk presentation. Ett flexibelt system hanterar dessutom förändringar i arbetsuppgifter och behörigheter, avslutar Claes Gustafsson. 

Om RCO Security

RCO Security AB utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Vårt erbjudande karaktäriseras av god kvalitet, hög tillgänglighet och innovation. Genom närhet till våra kunder skapar vi en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Öka säkerheten med digitala dörrlås i hela fastigheten

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?