1515
Annons

Ferrarichefer tar över Aston Martin

Den problemtyngda brittiska biltillverkaren Aston Martin byter återigen vd. Förre Ferrarichefen Amedeo Felisa tar över efter Tobias Moers som bara hann sitta i två år på vd-stolen.

Foto:Linus Pröjtz

Amedeo Felisa, som var Ferrarichef i åtta har, har suttit i biltillverkarens styrelse sedan 2019 och har nu uppdraget att elektrifiera James Bonds favoritmärke. Till sin hjälp har han den nya teknikchefen Roberto Fedeli, som också han kommer från Ferrari. 

Aston Martin har varit nära konkurs åtta gånger under sin 109-åriga historia. Bolagets börsnotering 2018 blev ett fiasko vilket ledde till att dåvarande vd:n Andy Palmer fick sparken 2020. (Di)


Tesla öppnar sina laddare för andra bilmärken

Bristen på snabbladdare längs vägarna upplevs av många som ett problem i övergången till elbil. Nu kan den oron lindras när Tesla öppnar sitt nätverk även för bilar från andra märken.

Tesla Model 3 vid snabbladdare i Mariestad.
Tesla Model 3 vid snabbladdare i Mariestad.Foto:Carl-Johan Lejland

Teslaägare har länge haft överlägsna möjligheter att snabbladda sina bilar tack vare det amerikanska bolagets egna laddnätverk. Sedan 2021 har Tesla öppnat upp för bilar från andra märken på vissa marknader på onsdagen är det dags för Sverige, Spanien, Storbritannien, Belgien och Österrike.

I Sverige ingår 42 stationer med 542 laddpunkter med effekt på över 150 kW. Den som inte kör Tesla får tillgång till laddarna genom att använda sig av företagets app där man också kan se hur många stolpar som är lediga. 

Icke-Teslaägare får ladda för i snitt 7,30 kronor per kWh, vilket är väsentligt högre än vad Teslaägarna betalar. Man kan också välja ett abonnemang för 129 kronor per månad som ger lägre kostnad per kWh. Priserna varierar mellan olika stationer. 

Enligt Tesla kommer bolaget att övervaka beläggningen så att företagets egna kunder inte blir besvikna genom att hamna i laddköer:

”De superchargers som öppnar för andra fordon än Tesla har gott om ledig kapacitet. Vi börjar med några utvalda stationer för att övervaka kapaciteten, upplevelsen och bedöma resultatet. Stationer med hög beläggning i dagsläget kommer inte att öppna.”

Sedan tidigare har Tesla öppnat snabbladdarnätverket i Nederländerna, Frankrike och Norge.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?