1515
Annons

Facket rasar mot supervärvningen – utlyser strejk

Den italienska fotbollsklubben Juventus har spenderat drygt 1 miljard kronor för att knyta till sig världsstjärnan Cristiano Ronaldo.

Affären gläder säkert klubbens fans, men några som inte jublar är Fiat-arbetarna. De tänker i stället gå ut i strejk, skriver sajten Football-Italia.

Foto:Thanassis Stavrakis
Foto:Antonio Calanni

Den italienska familjen Agnelli är via ägarbolaget Exor storägare i både Juventus och biltillverkaren Fiat Chrysler Automobiles. Juventus ordförande Andrea Agnellis farfars far grundade Fiat 1899 och själv sitter han i styrelsen.

Delar av kostnaden för att plocka in Cristiano Ronaldo, av många ansedd som världens bästa fotbollsspelare, väntas tynga ägarbolaget Exor, vilket får fackförbundet Unione Sindacale di Base att rasa. 

De menar att det är oacceptabelt att arbetarna tvingas till stora ekonomiska uppoffringar samtidigt som företaget spenderar hundratals miljoner euro på att köpa en spelare.

”Vi är alla anställda av samma ägare, men den här skillnaden i behandling kan inte och får inte accepteras”, skriver fackföreningen och meddelar att de utlyst en strejk för Fiat-arbetarna i staden Melfi.

”Fiat-arbetarna har arbetat ihop företagets förmögenhet i åtminstone tre generationer, men i gengäld har de bara fått tillbaka ett liv i misär.”

Svensk designchef bakom ny superelbil

Nu får Rimac och Pininfarina sällskap i klubben av elbilar som gör 0-100 km/tim på under 2 sekunder.  Kinesiska GAC lanserar Aion Hyper SSR har fyrhjulsdrift och 1.225 hästkrafter. Chef för bolagets designstudio är svensken Pontus Fontaeus.

GAC Aion Hyper SSR.
GAC Aion Hyper SSR.Foto:GAC Aion

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera