ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

En halv miljard för en Ferrari

  • En Ferrari 250 GTO. Foto: TT

Ett nytt prisrekord kan sättas vid en bilauktion i Kalifornien om några veckor. En Ferrari värderad till någonstans mellan hisnande 45 och 60 miljoner dollar auktioneras då ut. Priset kan alltså landa på över en halv miljard kronor.

Auktionen i Monterey i Kalifornien den 25 augusti spås sätta ett flertal rekord. Och juvelen i kronan är en Ferrari 250 GTO från 1962, rapporterar CNN. 

Modellen är en av Ferraris mest framgångsrika tävlingsbilar och tillverkades i 36 exemplar. En av dem toppar redan listan över de dyraste bilarna som auktionerats ut fram till i dag. Den såldes 2014 genom Bonhams för drygt 38 miljoner dollar, motsvarande cirka 340 miljoner kronor sett till dagens växelkurs.

Om bilen som nu är till salu går i den övre delen av skalan för vad den värderas till kommer det rekordet att slås på med råge. 

Men det finns bilar som har sålts för mer vid privata försäljningar. De flesta samlarbilar förmedlas inte vid auktioner. En annan Ferrari 250 GTO, årsmodell 1963, såldes nyligen för 70 miljoner dollar enligt de uppgifter som läckt ut, uppger CNN.

Det exemplar som ska auktioneras ut i Monterey vann den italienska GT-tävlingen 1962, och tog hem ytterligare 15 segrar fram till 1965.

En annan bil som är till salu vid auktionen, som hålls av RM Sothebys, är en Aston Martin DP215 Grand Touring prototype från 1963, som väntas inbringa mellan 18 och 20 miljoner dollar, vilket skulle göra den till den dyraste brittiska bil som sålts vid en auktion.

Även en amerikansk dyrgrip är till salu, en Ford GT40 från 1966, som värderas till mellan 9 och 12 miljoner dollar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies