Elbilsmässan växer så det knakar

De stora internationella bilsalongerna har det tufft när flera tillverkare väljer att inte ställa ut. Men en bilmässa som växer rejält är elbilsmässan Ecarexpo som fyrfaldigar utställningsytan på Svenska Mässan i Göteborg.

Kia E-Niro
Kia E-Niro
Foto:ULI_SONNTAG

Trenden i bilsalongsbranschen är att det blir allt svårare att locka alla världens stora tillverkare. Till och med bilsalongen i Genève får finna sig i att vissa märken, exempelvis Volvo, väljer att inte åka dit.

Bilföretagen visar hellre sina produkter vid enskilda egna arrangemang för att maximera exponeringen av de egna modellerna. När det gäller elbilar är det dock annorlunda.

"Vi startade för tre år sedan och det är i dag en monumental skillnad mot då. Intresset från besökarna var stort när vi körde i gång, men nu ser vi också att nästan alla stora bilmärken är med och vill visa upp sina elbilar, totalt finns nio helt nya modeller på plats samt två konceptbilar. Industrin har vaknat och alla vill vara med och visa det senaste man har", säger Lars-Ola Nordqvist, presschef på Ecarexpo.

De två konceptbilarna är BMW ix3 och Volvo 360c, varav den förstnämnda ligger nära produktion medan 360c är mer av en framtidsstudie över hur ett självkörande fordon kan se ut.

Mässan kommer i år ta 15.000 kvadratmeter i anspråk, fyra gånger så mycket jämfört med tidigare, på Svenska Mässan i Göteborg. Det betyder mer utrymme för utställare och potentiellt betydligt fler besökare.

"Att åka elektriskt är förmånligt med tanke på drivmedelskostnaderna och det upptäcker fler och fler. Dessutom får vi draghjälp av bonus malus. Generellt kan man säga att det är många som behöver och vill ha mycket mer information om elbilar och om hur det är att äga och köra en elbil."

I en undersökning som Ecarexpos och undersökningsföretaget Mejsel gjort uppger många av de svarande att det är ett problem att antalet modeller är för få, och att de som finns är för dyra. Och så är det, men utvecklingen går snabbt mot fler modeller, lägre priser och längre räckvidd.

"Visst ligger många elbilar fortfarande för högt i pris men det kommer fler och fler modeller som är tillgängliga för fler köpare. Vi har Renault Zoe och Nissan Leaf, och nu kommer fler intressanta bilar med lång räckvidd och rimlig prislapp, som exempelvis Hyundai Kona Electric och Kia e-Niro."

Andra bilar som finns på mässan är Tesla Model 3, som efter svårigheter att skruva upp produktionsvolymen ska vara på väg till svenska kunder under första halvåret 2019. På tal om Tesla så får Elon Musks elbilsprojekt allt mer konkurrens i segmentet för exklusiva elbilar. På Ecarexpo finns till exemel Audi E-tron, den tyska biljät"Att åka elektriskt är förmånligt med tanke på drivmedelskostnaderna och det upptäcker fler och fler. Dessutom får vi draghjälp av bonus malus. Generellt kan man säga att det är många som behöver och vill ha mycket mer information om elbilar och om hur det är att äga och köra en elbil."

I en undersökning som Ecarexpos och undersökningsföretaget Mejsel gjort uppger många av de svarande att det är ett problem att antalet modeller är för få, och att de som finns är för dyra. Och så är det, men utvecklingen går snabbt mot fler modeller, lägre priser och längre räckvidd.

"Visst ligger många elbilar fortfarande för högt i pris men det kommer fler och fler modeller som är tillgängliga för fler köpare. Vi har Renault Zoe och Nissan Leaf, och nu kommer fler intressanta bilar med lång räckvidd och rimlig prislapp, som exempelvis Hyundai Kona Electric och Kia e-Niro."

Andra bilar som finns på mässan är Tesla Model 3, som efter svårigheter att skruva upp produktionsvolymen ska vara på väg till svenska kunder under första halvåret 2019. På tal om Tesla så får Elon Musks elbilsprojekt allt mer konkurrens i segmentet för exklusiva elbilar. På Ecarexpo finns till exemel Audi E-tron, den tyska biljättens första renodlade elbil för serietillverkning.

På mässan kommer även många företag som arbetar med laddinfrastruktur finnas representerade. Besökare ska också få chansen att testköra flera olika elbilar, där körningarna startar inne i hallen och fortsätter ut i Göteborgstrafiken. 

Elbilsmässan arrangeras i Svenska Mässan i Göteborg den 30 november till den 2 december 2018.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Moderna Försäkringar trivs som utmanare

Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri.
Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri.

En satsning på kulturen i kombination med en tydlig målsättning om hög service är konceptet bakom Moderna Försäkringars framgångar. Försäkringsbolaget går från styrka till styrka trots pandemins utmaningar, och har bland annat tagit hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

 

– Nöjdare medarbetare och förmedlare ger nöjdare kunder, konstaterar Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri.

Moderna Försäkringar har länge varit en utmanare inom försäkringsbranschen. Till skillnad från många traditionella aktörer har bolaget ett starkt fokus på innovation och bedriver sin verksamhet med en övertygelse om att ökat kundfokus och personifiering är nyckeln till en bra kundresa. En sådan framåtanda förutsätter dock trygga och engagerade medarbetare. 

– Vi bestämde oss aktivt för att hög service är en kärnfråga för oss. Utifrån det har vi satsat extremt mycket tid och kraft på att utveckla en kultur där det blir helt naturligt att leverera exemplarisk service. Resultatet är att vi enligt våra medarbetarundersökningar aldrig har haft så nöjda medarbetare och så stark arbetsglädje som nu – något våra kunder märker! Tar man hänsyn till det senaste årets kontext är detta ett otroligt resultat, som vi är oerhört stolta över, säger Kajsa.

Vågar sticka ut hakan

Förtroendet för affärsledningen har också det skjutit i höjden till toppnoteringar och samtidigt indikerar flera rapporter att Moderna Försäkringar går ett bra bokslut till mötes även finansiellt. De positiva resultaten och det starka engagemanget utgör en bra grund för bolagets fortsatta verksamhet 2021. Kajsa betonar att satsningarna på innovation kommer att öka ytterligare, till gagn för både medarbetare, kunder och förmedlare. 

– Även detta återkopplas till vår kultur – vi trivs med att sticka ut hakan och vara en utmanare och det går hand i hand med att vara innovativ. Ett närliggande exempel är att vi var en av tre utvalda försäkringsbolag i en unik upphandling inom företagsförsäkring.

Det personliga mötet

Ett annat exempel är Moderna Försäkringars digitaliseringsresa, som bland annat har inkluderat att som första försäkringsbolag erbjuda betalning via Swish för privatkunder. Även företagskunder drar dock nytta av bolagets digitaliseringsfokus, inte minst tack vare de omfattande effektiviseringar som arbetet har medfört. 

– Allt som kan ska utföras digitalt eller via AI för att frigöra tid åt våra medarbetare att fokusera på värdeskapande uppgifter. Det innebär till exempel att vi efter önskemål från våra kunder kommer att fortsätta med våra spännande digitala seminarier. Dessutom medför det också att vi till skillnad från många andra även framöver erbjuder våra kunder – konsumenter såväl som förmedlare eller andra partners – det personliga mötet, oavsett om det är ansikte mot ansikte eller via telefon. Det ska kännas bra att anlita Moderna, betonar Kajsa som avslutning.

Ta kontakt med Moderna Försäkringar 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?