1515

Elbilarna tvärbromsar i Danmark

I Sverige ökade köpen av elbilar med 80 procent det första kvartalet jämfört med samma period förra året. Men elbilsmarknaden på andra sidan Öresund verkar vara allt annat än laddad. Slopade subventioner har fått marknaden att tvärbromsa.

Öresundsbron full av elbilar.
Öresundsbron full av elbilar.Bild:TT

Försäljningen av elbilar har minskat med hela 60 procent i Danmark jämfört med första kvartalet förra året. Det rapporterar Bloomberg Markets. Därmed går landet starkt mot trenden jämfört med sina grannländer. I Sverige har försäljningen ökat med 80 procent och även i Finland och Tyskland har köparna fått upp ögonen för elbilar.

Tidigare har Danmark varit i framkant. 2015 såldes över 5.000 elbilar där, dubbelt så många som i Italien med tio gånger så stor befolkning som Danmark.

Men nu är trenden bruten och mycket pekar på att de borttagna subventioner och skatteavdrag som funnits för elbilsköpare är orsaken. Så länge de ekonomiska lättnaderna funnits för elbilsköp har marknaden gått som tåget. Men 2015 beslöt den danska regeringen att dessa skattelättnader skulle fasas ut, då de ansågs anstränga landets finanser för mycket.

Elbilstillverkare, som marknadsledande Tesla, var starkt emot beslutet, men trots det började skattelättnaderna förvinna med start 2016. Tanken var att fasa ut subventionerna totalt till 2020, men efter att den danska regeringen nu märkt av den kraftiga nedgången i elbilsförsäljningen har statsminister Lars Løkke Rasmussen tänkt om.

I ett uttalande säger den danska skatteministern Karsten Lauritzen att det är tydligt att de borttagna skattelättnaderna kraftigt påverkat elbilsförsäljningen. Nu skjuts åtgärderna upp tills tillräckligt många elbilar har sålts. Därmed ska subventionerna för elbilar fortfarande försvinna i Danmark men det är oklart när.

Elbilsbranschen väntas nu öka sin försäljning igen i Danmark när bilförsäljarna kan marknadsföra de subventionerade priserna igen. Men samtidigt stiger oron för att elbilssatsningar i landet kommer att försvinna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?