ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Elbilarna tar över om 22 år

Elbilar tar allt större del av marknaden och det är Kina som driver på. Och snart kan elbilar konkurrera på allvar med ”vanliga” personbilar. 

2040 kommer mer än hälften alla nya bilar och en tredjedel av hela världens bilflotta vara elbilar, enligt en ny rapport från Bloomberg New Energy Finance.

Prognosmakarna spår där att elbilar i mitten av 2020-talet ur kostnadssynpunkt kommer vara likvärdiga med bilar med traditionella förbränningsmotorer.

Bakom den snabba utvecklingen ligger Kina som är världens största marknad för elbilar. Kinesiska Baics EC180 var också världens mest sålda elbil i fjol med 78.000 exemplar. 

Beslutsfattarna i Kina stöttar försäljningen av fordon med alternativa bränslen med subventioner och flera storstäder har begränsningar för hur många bensinbilar som får köra på gatorna. 

"Kina driver på elbilsutvecklingen, inte bara för att minska importen av olja och förbättra stadsluften, utan också av industripolitiska skäl. Det kan skapa en globalt konkurrenskraftig fordons- och batteriindustri ", står det i rapporten enligt Bloomberg.

Bara i april såldes det 72.000 elbilar i Kina, en ökning med 136 procent. Samma månad såldes 19.700 elbilar i USA.

Biltillverkarnas allt större utbud av elbilar driver också på utvecklingen, fram till 2020 väntas det komma ut minst 60 nya modeller på marknaden.

EU väntas blir världen näst största marknad efter Kina. Prognosmakarna på Bloomberg New Energy Finance spår att det säljs 860.000 elbilar i EU år 2025, motsvarande 5 procent av all nybilsförsäljning.

Samtidigt väntas elbilar stå för 19 procent av den totala försäljningen i Kina år 2025.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer