ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Efter säljraset - Hedin Bil tar över Ford

  • Ford har gått från en marknadsandel i Sverige på över 6 procent 2010 till drygt en procent årets första två månader.

Svenska bilhandlarkoncernen Hedin fortsätter sin snabba expansion. 

Nu har ägarbolaget, Anders Hedin Invest, skrivit avtal med planen att ta över importen av Ford - ett märke som rasat stort på den svenska marknaden.  

Hedin Bil, med huvudkontor i Mölndal, har vuxit till att bli en av Europas största bilhandlarkedjor med en omsättning på 21,5 miljarder kronor och 3 600 anställda. Koncernen har verksamhet i Sverige, Norge, Tyskland och Belgien och gick tidigare i år även in i Schweiz via förvärv. Hedingruppen ska också bli generalagent för det kinesiska elbilsmärket Byton på den svenska och norska marknaden. Koncernen säljer 32 märken av personbilar, transportbilar och tunga fordon. 

Ford har ingått i märkesfloran sedan 2016 och nu planerar Hedin att ta över det nationella säljbolaget från Ford Europa. Parterna har skrivit en avsiktsförklaring och om affären godkänns av konkurrensmyndigheterna planeras ägarskiftet att träda i kraft den 1 augusti i år.

Det senaste årtiondet har Ford gått kräftgång i Sverige. Märket hade över 6 procents marknadsandel 2010 och var ifjol nere på under 3 procent. Hittills i år ser det ännu sämre ut med en marknadsandel i januari och februari på 1,3 procent. Ford har saknat elektrifierade alternativ, men i år kommer flera laddhybrider och även den första renodlade elbilen, Ford Mustang Mach-E.

Enligt ett pressmeddelande från Hedin ser koncernen en stor potential för Ford på den svenska marknaden. Det planeras inga stora förändringar av den interna organisationen. Det är bara fyra år sedan som Ford flyttade huvudkontoret för det svenska säljbolaget från Göteborg till Stockholm.

”Fords organisation i Sverige kommer inte att påverkas och det blir ingen förändring i återförsäljarledet. Hedin får inte exklusivitet på Ford”, säger Erik Lindham, informationsansvarig på Ford i Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer