ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

E6 uppkopplad för snabbladdning

  • Ionity snabbladdare i Strömstad. Foto: Terje Borudd.

Genom ett samarbete mellan Ionity och Circle K finns det nu fyra snabbladdningsstationer längs E6:an mellan Strömstad och Malmö. Maxeffekten ligger på 350 kW, mer än någon bil på marknaden ännu klarar av.

Norrmän som brukar semestra på den svenska västkusten kan nu lämna sina bensin- eller dieselbilar hemma utan att ha alltför mycket räckviddsångest. Nu finns det nämligen fyra stationer med riktigt snabb laddning på sträckan mellan Strömstad och Malmö.

Det är laddnätverket Ionity som genom ett samarbete med Circle K sett till att resan längs kusten ska kunna gå på el genom snabbladdning i Strömstad, Spekeröd, Varberg och Malmö. Det betyder också att ”laddkorridoren” mellan Oslo och Köpenhamn är formellt invigd.

Ionity är ett samarbete mellan biljättarna BMW, Daimler, Volkswagen och Ford. I Sverige finns ytterligare en Ionity-station, mellan Åre och Östersund, och planen är att det ska finnas 30 stationer i Sverige med i snitt sex laddplatser på varje. Orter som står på tur är exempelvis Örebro, Karlstad och Södertälje. Under 2020 ska Ionity ha 400 laddstationer på plats i Europa.

Maxeffekten som erbjuds på 350 kW är hög, så hög att ingen elbil på marknaden klarar av den. Närmast kommer Audi E-tron som kan laddas med 150 kW. Porsche blir förmodligen först ut en bil som kan utnyttja den fulla effekten när modellen Taycan lanseras senare i år. Att få 10 mils räckvidd i batteriet ska då ta ungefär 5 minuter.

Förutom Ionity har Tesla sina egna snabbladdare och flera energibolag har också laddare med en effekt på över 150 kW.

Teslas senaste version av bolagets snabbladdare ska kunna leverera 250 kW till Tesla Model 3.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer