ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Energi

Dubai satsar stort på elbilar

Dubai gör som Norge. Med rikedomar från oljan införs nu kraftiga subventioner och satsningar på laddstationer för att få fart på elbilsförsäljningen i arabemiratet.

I Dubai, som ingår i oljestinna Förenade Arabemiraten, är bensinen billig. Medelpriset ligger på motsvarande 4,40 kronor litern enligt globalpetrolprices.com. Globalt är medelpriset strax under 12 kronor. För två år sedan aviserade oljenationen att man skulle ta bort sina enorma subventioner för bensin och diesel.

Fortfarande domineras bilparken av riktigt stora bränsleslukande bilar. Däremot finns det endast 800 elbilar. Nu vill myndigheterna uppmuntra till köp av elektrifierade bilar skriver Khaleej Times. Planen är att 2 procent av bilflottan ska vara eldriven 2020 och 10 procent 2030.

Väg- och transportmyndigheten i Dubai, RTA, och Dubais elektricitet- och vattenmyndighet, DEWA, meddelade nyligen alla förmåner elbilsägarna får. De slipper registreringsavgift och förnyelseavgifter, får köra fritt på motorvägen och parkera gratis på 40 olika ställen i staden Dubai. Dessutom ladda utan kostnad på 100 laddstationer fram till slutet av 2019. Precis som i Norge får elbilarna särskilda nummerplåtar så att de enkelt kan särskiljas.

Förutom utökade laddmöjligheter i staden blir det obligatoriskt för alla som ska bygga nytt att också planera för laddplatser.

Åtgärderna är ett sätt att uppnå Förenade Arabemiratens vision 2021 om bättre miljö- och luftkvalitet och ren energi. Tio procent av alla officiella bilar ska vara elektriska eller hybridbilar mellan 2016 och 2020.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies