Hoppa till innehållet

Annons

Dieselpriset rusar – spränger 20 kronorsvallen

Dieselpriset for iväg som en mindre raket på nyårsnatten.

Nu kostar en liter diesel en bit över 20 kronor vid pumpen, efter en höjning med 1 krona och 20 öre.

Foto: Anders Wiklund/TT

De ledande bensinbolagen höjer samtliga priset för en liter diesel med 1 krona och 20 öre, till 20,27.

För en liter bensin höjs priset med 35 öre, till 18,19.

Priserna gäller för bemannade stationer. Priset är något lägre på obemannade mackar.

Orsaken till höjningen är i huvudsak den ökade reduktionsplikten som riksdagen beslutade om dagarna före midsommar förra året. Den innebär att producenterna stegvis ska blanda i mer förnybara drivmedel i dieseln och bensinen för att utsläppen av växthusgaser minskar.

Förnybara drivmedel kostar mer än fossila vilket innebär högre pris för dieseln när den innehåller mer av sådant.

En skärpning av kraven, och därmed prishöjning, ska göras en gång om året fram till 2030.

Förra gången reduktionsplikten ökade enligt den nya trappan, i augusti förra året, steg dieselpriset med runt 75 öre litern inklusive moms.

En del av nyårets höjning är en skattehöjning eftersom drivmedelsskatterna räknas upp med konsumentpriserna. För bensinen innebär det cirka 10 öre mer per liter inklusive moms och för diesel cirka 8 öre litern inklusive moms.

En liter förnybar diesel av typen HVO100 höjs med över 4 kronor till 24,12.

En förklaring till de kraftiga höjningarna är att biodrivmedel har ökat mer i pris än fossil olja på världsmarknaden. Dessutom stiger efterfrågan när många länder försöker styra om till mer förnybart.

Reduktionsplikten fanns med som en punkt i januariavtalet mellan den dåvarande S-MP-regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

När regeringen lade fram propositionen i riksdagen ställde sig alla partier utom Sverigedemokraterna bakom skärpningen.

SD varnade i sin reservation för att förslaget skulle ge skadligt höga drivmedelspriser för hushåll, företag och för stat, kommuner och regioner och ville avslå propositionen.

Moderaterna, Kristdemokraterna, SD och Vänsterpartiet drev igenom ett tillkännagivande till regeringen. Det innebär att regeringen under 2022 ska göra en ordentlig analys av konsekvenserna för hushåll, inte minst de på landsbygden, för företag och svensk konkurrenskraft av den skärpta reduktionsplikten.

”De förslag som presenteras i propositionen medför betydande kostnadshöjningar för hushåll, företag och andra drivmedelsköpare genom högre priser på drivmedel. De ökade drivmedelskostnaderna kan leda till försämrade konkurrensförutsättningar för svenskt näringsliv,” skrev miljö- och jordbruksutskottet i sitt betänkande.

Utskottet pekade på att förslagen kan göra Sverige mer beroende av importerade biodrivmedel.

Utskottet såg stora brister i regeringens egen analys av konsekvenserna:

”Reduktionsnivåerna i propositionen är satta utan tillräckligt kunskapsunderlag och tillräcklig konsekvensanalys och kan få negativa konsekvenser för andra politiska mål. Det råder vidare stor osäkerhet om möjligheterna att möta den ökade efterfrågan på biobränslen som de föreslagna reduktionsnivåerna kommer att leda till.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera