1515
Annons

Ja till dieselförbud i Tyskland

Det blir dieselförbud i Tyskland.

Landets högsta förvaltningsdomstol godkände på tisdagen lokala förbud för äldre dieselbilar, vilket kan påverka uppemot tio miljoner tyska bilägare.

Beskedet vid lunchtid drog ned de tyska bilaktierna – och hela Frankfurtbörsen.

Förvaltningsdomstolen i Leipzig har beslutat att tyska kommuner har rätt att införa körförbud för äldre dieselbilar. Det gäller dieselbilar som bara uppfyller avgasnormen euro 5, och även bensinbilar med euro 2 som bäst. Däremot klarar sig dieselbilar med euro 6 tills vidare.

Utslaget är en seger för miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, som har överklagat delstaterna Baden-Württembergs och Nordrhein-Westfalens beslut att stoppa lokala körförbud i delstaternas respektive huvudstäder Stuttgart och Düsseldorf.

Domstolen beslutar alltså inte att införa körförbud, men utslaget ökar trycket på tyska städer och kommuner att uppfylla EU:s gränser för kväveoxid.

Det innebär att de två städerna, och 16 andra kommuner som direkt berörs av beslutet, nu kan bestämma vilka gator som ska omfattas av körförbud, och vad som ska gälla för undantag, exempelvis för hantverkare eller handikappade, uppger Münchentidningen Süddeutsche Zeitung.

Stuttgart, Düsseldorf och München har några av de gator i Tyskland som ligger högst över EU:s gränser för kväveoxid, men totalt omkring 70 tyska städer kan behöva lokala körförbud.

Kritiker anser att det blir svårt för polisen att övervaka ett förbud, eftersom det inte finns någon enhetlig tysk förbudsskylt eller någon dekal för bilar med dålig avgasrening.

Tyska politiker och bilklubben Adac har föreslagit utbyte av katalysatorer i äldre dieselbilar, medan biltillverkarna vill nöja sig med att uppdatera mjukvara för att få ned utsläppen.

Tisdagens besked drog ned de tyska biltillverkarna och hela Frankfurtbörsen. Mest föll Volkswagen, som i september 2015 avslöjades ha fuskat med kontroll av avgaser i dieselfordon och därmed satte ögonen på diesel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?