ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Danmark vill förbjuda bensin- och dieselbilar

  • Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringens klimatutspel.

”Transportsektorn står i dag för en fjärdedel av Danmarks koldioxidutsläpp. Och luften i de största städerna är för förorenad. Därför sätter regeringen nu ett tydligt mål: Om tolv år, bara tolv år, vill vi stoppa försäljningen av nya diesel- och bensinbilar”, säger han.

Hela klimatförslaget, som regeringspartierna Venstre, Liberal Alliance och Konservative står bakom, väntas presenteras nästa vecka.

”Om 17 år ska varje ny bil i Danmark vara en elbil eller någon annan form av bil med noll utsläpp”, säger Lars Løkke Rasmussen.

Han vill att förslaget om utfasning ska vara med och befästa Danmark som ett land som "inte tappar modet" utan som går i framkant, och att det skickar en tydlig signal till EU, bilindustrin och resten av världen.

”Diesel- och bensinbilar i Danmark ska vara historia. Framtiden är grön, och den är väldigt nära”, säger Lars Løkke Rasmussen.

Många partier har kommit med olika utspel på klimatområdet inför folketingsvalet som måste hållas senast den 17 juni nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer