
Daimler vinstvarnar för 2019
Biltillverkaren Daimlers chef, svensken OIa Källenius, varnar åter för sänkt vinst.
Rörelseresultatet har på ett år halverats och kostnaderna för dieselskandalen växer, meddelade bolaget på onsdagen.
Beskeden gjorde Daimleraktien till dagens stora förlorare på Frankfurtbörsen.
Ola Källenius har fått en svår start som koncernchef. Han tvingades lämna två vinstvarningar strax efter att han i slutet av maj tog över efter Dieter Zetsche, som styrde den tyska jätten från 2006.
På onsdagen var det dags igen. Daimler varnar i ett pressmeddelande för att fjolårets rörelseresultat bara når 5,6 miljarder euro, motsvarande 59 miljarder kronor. Det är i stort sett en halvering från året dessförinnan.
Mercedes-Benz står för den stora smällen. För bilarna faller rörelseresultatet från 7,2 miljarder euro 2018 till 3,7 miljarder euro 2019, och för skåpbilarna i segmentet Vans från plus 0,3 till minus 2,4 miljarder euro.
Ändå fortsätter försäljningen att gå utmärkt. I fjol sålde bolaget 2,34 miljoner personbilar, rekord för nionde året i följd, meddelade Daimler för två veckor sedan. Därmed ska Mercedes-Benz ha återtagit titeln som världens största lyxmärke från konkurrenten BMW och före VW-dottern Audi.
Resultatet kan dock bli värre. Daimler påpekar att ytterligare kostnader för ”regerings- och domstolsprocedurer... i anslutning till Mercedes-Benz dieselfordon” inte ingår i den sänkta prognosen.
”Enligt preliminär beräkning kommer dessa att uppgå till 1,1-1,5 miljarder euro och i huvudsak ha en negativ påverkan på Mercedes-Benz Cars och Mercedes-Benz Vans”, skriver Daimler enligt meddelandet.
Därför kommer avkastningen på försäljning inom Vans att hamna under nuvarande prognos, som ligger på minus 15-17 procent, varnar Daimler vidare.
Även för lastbilarna väntas ett lägre resultat, men inte lika dramatiskt sämre som för bilarna. Rörelseresultatet väntas falla från 2,8 miljarder euro 2018 till 2,5 miljarder euro i fjol.
”Det här är Ola Källenius tredje vinstvarning”, säger Arndt Ellinghorst, analytiker på Evercore ISI, till affärstidningen Handelsblatt.
Han påpekar att dieselskandalen gör likviditeten ansträngd under lång tid framöver.
”Vem är ansvarig, varför har det inte fått några personella konsekvenser”, fortsätter Arndt Ellinghorst.
I november presenterade Daimler planer på att minska antalet anställda med minst 10.000 personer och spara 1,4 miljarder euro, motsvarande 14,8 miljarder kronor.
Daimler behöver också sina konkurrenter på området elektromobilitet. Bolaget hotas av EU-böter om snittutsläppen av koldioxid inte minskar rejält, uppger Handelsblatt.
Daimlers aktiekurs hade vid 14-tiden fallit med 1,3 procent medan övriga Frankfurtbörsen var på rekordhumör.
Analytikerna är också relativt kyligt inställda till aktiens framtid. 18 av dem rekommenderar köp på aktien, 16 är neutrala och elva har säljråd.
En av pessimisterna är Philippe Houchois, analytiker på den amerikanska investmentbanken Jefferies, som tror att aktien kan falla med ytterligare 12 procent till 40 euro.
I en analys som publicerades i måndags varnar han enligt Handelsblatt för att marknadens snittprognoser är för optimistiska och att Daimler står inför ”svåra utdelningsbeslut”, det vill säga att sänkt utdelning hotar.
I måndags skruvade Deutsche Bank ned sitt kursmål för Daimler från 55 till 52 euro, men har ändå kvar sin köprekommendation.
Daimler presenterar sitt fullständiga bokslut den 11 februari.