Daimler vinstvarnar för 2019

Biltillverkaren Daimlers chef, svensken OIa Källenius, varnar åter för sänkt vinst.

Rörelseresultatet har på ett år halverats och kostnaderna för dieselskandalen växer, meddelade bolaget på onsdagen.

Beskeden gjorde Daimleraktien till dagens stora förlorare på Frankfurtbörsen.

Daimlers vd Ola Källenius.
Daimlers vd Ola Källenius.Foto:Joey Abrait

Ola Källenius har fått en svår start som koncernchef. Han tvingades lämna två vinstvarningar strax efter att han i slutet av maj tog över efter Dieter Zetsche, som styrde den tyska jätten från 2006.

På onsdagen var det dags igen. Daimler varnar i ett pressmeddelande för att fjolårets rörelseresultat bara når 5,6 miljarder euro, motsvarande 59 miljarder kronor. Det är i stort sett en halvering från året dessförinnan.

Mercedes-Benz står för den stora smällen. För bilarna faller rörelseresultatet från 7,2 miljarder euro 2018 till 3,7 miljarder euro 2019, och för skåpbilarna i segmentet Vans från plus 0,3 till minus 2,4 miljarder euro.

Ändå fortsätter försäljningen att gå utmärkt. I fjol sålde bolaget 2,34 miljoner personbilar, rekord för nionde året i följd, meddelade Daimler för två veckor sedan. Därmed ska Mercedes-Benz ha återtagit titeln som världens största lyxmärke från konkurrenten BMW och före VW-dottern Audi.

Resultatet kan dock bli värre. Daimler påpekar att ytterligare kostnader för ”regerings- och domstolsprocedurer... i anslutning till Mercedes-Benz dieselfordon” inte ingår i den sänkta prognosen.

”Enligt preliminär beräkning kommer dessa att uppgå till 1,1-1,5 miljarder euro och i huvudsak ha en negativ påverkan på Mercedes-Benz Cars och Mercedes-Benz Vans”, skriver Daimler enligt meddelandet.

Därför kommer avkastningen på försäljning inom Vans att hamna under nuvarande prognos, som ligger på minus 15-17 procent, varnar Daimler vidare.

Även för lastbilarna väntas ett lägre resultat, men inte lika dramatiskt sämre som för bilarna. Rörelseresultatet väntas falla från 2,8 miljarder euro 2018 till 2,5 miljarder euro i fjol.

”Det här är Ola Källenius tredje vinstvarning”, säger Arndt Ellinghorst, analytiker på Evercore ISI, till affärstidningen Handelsblatt.

Han påpekar att dieselskandalen gör likviditeten ansträngd under lång tid framöver.

”Vem är ansvarig, varför har det inte fått några personella konsekvenser”, fortsätter Arndt Ellinghorst.

I november presenterade Daimler planer på att minska antalet anställda med minst 10.000 personer och spara 1,4 miljarder euro, motsvarande 14,8 miljarder kronor.

Daimler behöver också sina konkurrenter på området elektromobilitet. Bolaget hotas av EU-böter om snittutsläppen av koldioxid inte minskar rejält, uppger Handelsblatt.

Daimlers aktiekurs hade vid 14-tiden fallit med 1,3 procent medan övriga Frankfurtbörsen var på rekordhumör.

Analytikerna är också relativt kyligt inställda till aktiens framtid. 18 av dem rekommenderar köp på aktien, 16 är neutrala och elva har säljråd.

En av pessimisterna är Philippe Houchois, analytiker på den amerikanska investmentbanken Jefferies, som tror att aktien kan falla med ytterligare 12 procent till 40 euro.

I en analys som publicerades i måndags varnar han enligt Handelsblatt för att marknadens snittprognoser är för optimistiska och att Daimler står inför ”svåra utdelningsbeslut”, det vill säga att sänkt utdelning hotar.

I måndags skruvade Deutsche Bank ned sitt kursmål för Daimler från 55 till 52 euro, men har ändå kvar sin köprekommendation.

Daimler presenterar sitt fullständiga bokslut den 11 februari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?