1515
Annons

Carlos Ghosn slår tillbaka mot anklagelserna: ”Ett karaktärsmord”

Carlos Ghosn är efterlyst av Interpol och hans stjärna har falnat. Den spektakulära flykten från Japan till Libanon inför nyårshelgen kan dock göra honom till stjärna igen, i alla fall på vita duken. 

”Alla anklagelser är falska. Allt är resultat av handlingar från en handfull hämndlystna personer”, säger den tidigare Nissan-chefen på en presskonferens i Beirut.

Foto:Maya Alleruzzo, Maya Alleruzzo

Händelserna kring Carlos Ghosn är som tagna ur ett filmmanus, och det skulle inte förvåna om Netflix och HBO planerar en filmatisering. Manuset rymmer karriärklättringen, en extravagant livsstil, ett hårt fall och dessutom en flykt som innehåller en smuggellåda och ett privatjet.

Under ett framträdande i Beirut på onsdagen mötte han ett stort pressuppbåd. Där upprepade han sin version av bakgrunden till att han fängslats - att tankarna på ett samgående mellan Renault och Nissan väckt så mycket ont blod i Japan att mäktiga personer bestämt sig för att plocka bort honom från sfären.

”Det var enkelt att slå på mig under tiden jag var fängslad, men nu har jag möjlighet att tala fritt och lägga fram fakta och bevis. Alla anklagelser är falska och kommer från en handfull hämndlystna personer inom Nissan och japanska myndigheter”, sa Carlos Ghosn, under presskonferensen där han talade snabbt och bestämt på arabiska, franska och engelska.

Han sa att beslutet att fly från Japan var han svåraste han tagit i livet.

”Men jag hade inget annat val för att skydda mig själv och min familj och ett steg jag var tvungen att ta. Jag stod inför ett rättssystem som till 99,4 procent kommer fram till fällande domar och som är helt ointresserat av sanningen. Om jag inte lämnade landet skulle jag dö i Japan.”

Carlos Ghosn berättade om hur han av 400 dagar i fångenskap suttit ensam 130 av dem i en liten cell utan fönster, med upp till åtta timmar långa förhör på olika tider av dygnet. Han kallade det japanska rättssystemet för anakronistiskt och inhumant. Enligt Ghosn tog de japanska åklagarna även hans fru Caroles pass och dator och höll paret åtskiljda under nio månader.

Om anklagelserna att han undanhållit pengar sa han att ersättningen varken var fastställd eller beslutad om, än mindre utbetald till honom. Till stöd för sin sak visade han kopior på dokument från Nissans styrelsemöten där styrelsen skrivit under.

”Det är en fars. Vi har alla dokument som bevisar det”, sa Ghosn som kallar misstankarna mot honom för ett väl regisserat karaktärsmord.

Carlos Ghosn fyller 66 år i år och har tre medborgarskap, franskt, brasilianskt och libanesiskt. Han är född i Brasilien men växte upp i Beirut i Libanon och utbildade sig i Frankrike. Han var drivande i bildandet av alliansen mellan Renault och Nissan 1999, genomförde brutala kostnadsbesparingar och lyckades rädda den japanska biltillverkaren från ruinens brant.

Den tidigare toppchefen rörde sig ledigt på världens bilmässor där han gärna tog plats och redogjorde för sina synpunkter på branschen. Alltid välklädd, inte sällan i mörkblå kostym med breda kritstrecksränder.

Privat var han inte känd för att hålla låg profil. Bröllopsfesten som han och frun Carole höll 2016 var till exempel något över det vanliga. Paret hyrde Versailles och bjöd på party med Marie Antoinette-tema, med inhyrda skådespelare i specialdesignade 1700-talskläder. Med bostäder på de finaste adresserna i Rio de Janerio, Beirut, Tokyo och Paris kunde han ta igen sig efter sina många flygresor jorden runt.

Men den vardagen byttes mot en japansk häktescell i november 2018. Bilchefen greps efter misstankar om att han använt Nissans pengar för sitt flotta privata leverne och för att ha undanhållit inkomster. 

Under nyårshelgen dök han så plötsligt upp i Libanon. Enligt det japanska public servicebolaget NHK lämnade Carlos Ghosn sin bostad i Tokyo den 29 december för att möta upp två personer på ett hotell. Filmer från övervakningskameror ska visa hur de två personerna Ghosn mött upp senare lämnar hotellet med två stora lådor. Huvudpersonen själv syns inte på kameraövervakningen, utan tros ha smugglats ut i en låda färdats med tåg ut ur Tokyo och senare åkt med ett privatjet från Japan till Turkiet, för att därifrån flyga till Libanon.

”Jag är oskyldig till alla anklagelser, och ni ska få se alla dokument”, sa Carlos Ghosn innan han avslutade sitt framträdande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?