Annons

C satsar på Northvolt i vårändringsbudgeten

I vårändringsbudgeten kommer regeringen, Centern och Liberalerna att satsa på Northvolts batteriproduktion genom ett EU-projekt. Det meddelar Centerns energi- och klimatpolitiske talesperson Richard Nordin. Västerås blir därmed centrum för utveckling av battericeller i Europa. 

”Ur mitt perspektiv kan det här bli lika strategiskt som den svenska järnmalmen”.

Northvoltgrundaren Peter Carlsson.
Northvoltgrundaren Peter Carlsson.Foto:Jesper Frisk

Sverige kommer under året att delta i ett av EU:s större projekt, European Battery Innovation EuBatIn, tillsammans med Northvolt. Det innebär att Västerås blir centrum för utveckling av battericeller i Europa.

Finansieringen av projektet för 2020 uppgår till 40 miljoner kronor och Centern meddelar nu att 10 miljoner av dem kommer att läggas i vårändringsbudgeten som lämnas till riksdagen den 15 april. 

”Det här betyder både nya arbetstillfällen och att den spjutspetsforskning vi har i Sverige kan rikta in sig ännu tydligare och ännu mer effektivt. Vi är fortfarande bara början av den elektrifieringsomställning vi ser, så att ha de här resurserna i Sverige, både genom forskning och så småningom genom den stora produktionen i Skellefteå, är strategiskt viktigt. Ur mitt perspektiv kan det här bli lika strategiskt som den svenska järnmalmen.”

Övrig finansiering kommer täckas upp av privata initiativ. 

”Det här blir ett sätt att hjälpa till och skala upp för att möta en högre efterfrågan både från nationella men också Europeiska kunder.”

Centern har redan i klimathandlingsplanen pushat för en investering batteriutvecklingen. Att Europa får en egen batteritillverkning, så att det finns alternativ till Kina och andra länder i Asien, tror Rickard Nordin kommer blir allt viktigare.

”Sverige har ju unika förutsättningar både för en hållbar produktion men även för återvinning. Batteriprodukten är flaskhalsen i dag när det kommer till omställningen, därför är det viktigt att göra vad vi kan.”

I mars meddelade Naturvårdsverket att Northvolt får 159 miljoner kronor i stöd för återvinning av bland annat kobolt, nickel och litium från elbilsbatterier. Anläggningen i Skellefteå väntas, inom ett par år, återvinna cirka 25.000 ton battericeller per år, vilket kan jämföras med Europas kapacitet som i dag ligger på 33.000 ton per år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?