1515

C satsar på Northvolt i vårändringsbudgeten

I vårändringsbudgeten kommer regeringen, Centern och Liberalerna att satsa på Northvolts batteriproduktion genom ett EU-projekt. Det meddelar Centerns energi- och klimatpolitiske talesperson Richard Nordin. Västerås blir därmed centrum för utveckling av battericeller i Europa. 

”Ur mitt perspektiv kan det här bli lika strategiskt som den svenska järnmalmen”.

Northvoltgrundaren Peter Carlsson.
Northvoltgrundaren Peter Carlsson.Foto:Jesper Frisk

Sverige kommer under året att delta i ett av EU:s större projekt, European Battery Innovation EuBatIn, tillsammans med Northvolt. Det innebär att Västerås blir centrum för utveckling av battericeller i Europa.

Finansieringen av projektet för 2020 uppgår till 40 miljoner kronor och Centern meddelar nu att 10 miljoner av dem kommer att läggas i vårändringsbudgeten som lämnas till riksdagen den 15 april. 

”Det här betyder både nya arbetstillfällen och att den spjutspetsforskning vi har i Sverige kan rikta in sig ännu tydligare och ännu mer effektivt. Vi är fortfarande bara början av den elektrifieringsomställning vi ser, så att ha de här resurserna i Sverige, både genom forskning och så småningom genom den stora produktionen i Skellefteå, är strategiskt viktigt. Ur mitt perspektiv kan det här bli lika strategiskt som den svenska järnmalmen.”

Övrig finansiering kommer täckas upp av privata initiativ. 

”Det här blir ett sätt att hjälpa till och skala upp för att möta en högre efterfrågan både från nationella men också Europeiska kunder.”

Centern har redan i klimathandlingsplanen pushat för en investering batteriutvecklingen. Att Europa får en egen batteritillverkning, så att det finns alternativ till Kina och andra länder i Asien, tror Rickard Nordin kommer blir allt viktigare.

”Sverige har ju unika förutsättningar både för en hållbar produktion men även för återvinning. Batteriprodukten är flaskhalsen i dag när det kommer till omställningen, därför är det viktigt att göra vad vi kan.”

I mars meddelade Naturvårdsverket att Northvolt får 159 miljoner kronor i stöd för återvinning av bland annat kobolt, nickel och litium från elbilsbatterier. Anläggningen i Skellefteå väntas, inom ett par år, återvinna cirka 25.000 ton battericeller per år, vilket kan jämföras med Europas kapacitet som i dag ligger på 33.000 ton per år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?