ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

BMW presenterar nytt elbilssamarbete

  • BMW i3, som snart får sällskap av ix3. Foto: Ronny Karlsson

Elektrifiering, uppkoppling och autonom körning är dyra utvecklingsområden och därför meddelar BMW och Jaguar Land Rover nu att man ska samarbeta och dela komponenter för eldrift.

Både BMW och Jaguar Land Rover säljer redan hybrider och renodlade elbilar, som till exempel BMW i3 och Jaguar I-pace. 

Nu ska företagen kunna dela teknik- och utvecklingskostnader, och samarbeta för att utveckla ”nästa generations elektriska drivlina”. Ett team bestående av personal från båda företagen kommer att vara baserade i München.

”Samarbete mellan biltillverkare för att dela kunskap och resurser är viktigt när bilindustrin tar itu med betydande tekniska utmaningar inom autonom körning, uppkoppling, elektrifiering och nya tjänster”, skriver BMW i ett pressmeddelande.

Nästa år kommer BMW:s nya eldrivlina till marknaden, med motor som tillverkas utan sällsynta jordartsmetaller, i och med lanseringen av ix3. En annan fördel med systemet är att motorn, kraftöverföringen och elektroniken är samlad i en och samma enhet.

Den här drivlinan kommer att sitta i flera kommande modeller från både BMW och Jaguar Land Rover. 

”Tillsammans har vi möjlighet att bättre tillgodose kundernas behov, att förkorta utvecklingstiden och ta fordon med den allra senaste tekniken snabbare till marknaden”, kommenterar BMW:s utvecklingschef.

  • Klaus Fröhlich, utvecklingschef på BMW Foto: BMW

BMW lanserade sin lilla elbil i3 redan 2013. Jaguar lanserade elsuven I-pace ifjol och bilen blev framröstad som Årets bil i Europa.

  • Jaguar I-pace, framröstad till Årets bil i Europa Foto: Carl-Johan Lejland
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies