1515

Bilverkstäderna vill rensa upp i träsket

Efter att fusk och dålig service blivit allt vanligare har bilverkstäderna stått i konsumentminister Per Bolunds skottglugg. För att slippa tvingande lagstiftning vill nu branschen lösa problemen på egen hand. Bättring ska genom en helt ny kvalitetsmärkning.

Bild:TT

Efter att fusk och undermålig service upptäckts i bilverkstadsbranschen hotade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) häromåret med tvingande lagstiftning. Problemen bestod bland annat i att verkstäder tog betalt för service som aldrig hade utförts och att allvarliga fel inte upptäcktes i fordonens mekanik.

Men nu har branschen själva tagit initiativ till en kvalitetsmärkning, "Godkänd bilverkstad", som ska fungera som en vägledning för konsumenterna.

”Vi ser det som en möjlighet att rensa upp samtidigt som vi värnar om den sunda konkurrensen”, säger Ulf Stefansson, jurist på Sveriges fordonsverkstäders förening, SFVF.

SFVF organiserar 3.500 av de ungefär 7.000 bilverkstäder som finns i Sverige och märkningen ska lanseras senare i höst.

Kontrollerna ska enligt SFVF själva likna kommunernas tillsyn av livsmedelsbutiker och restauranger. Det kommer bland annat att ske genom oanmälda stickprovskontroller hos verkstäderna, utförda av en oberoende tredjepart.

”Godkänd bilverkstad består till cirka 60 procent av tvingande lagstiftning. Resterande del är rutiner som alla seriösa verkstäder följer redan i dag. Men vissa aktörer har en ganska lång väg att gå”, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Efter stickprovskontrollerna kommer bilverkstäderna få omedelbar återkoppling för att kunna åtgärda eventuella brister. Ambitionen är också att resultaten ska publiceras på nätet för allmänheten att beskåda, så att konsumenterna kan väga in alla aspekter innan de väljer var de vill reparera sin bil.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund var försiktigt positiv efter att ha hört om branschens planer på självreglering.

”Det har funnits problem som har varit helt oacceptabla. Därför har jag gett branschen möjligheten att komma med egna åtgärder. Nu ska vi följa detta och se var det landar och vilket genomslag det får”, säger han.

Tidigare har Di rapporterat att 1.600 verkstäder slagit igen på bara tio år. Särskilt hårt drabbade har de mindre verkstäderna på landsbygden varit. Den nya kvalitetsmärkningen kommer knappast att stoppa utslagningen, medger både SFVF och Per Bolund.

”Väldigt avancerade reparationer av de nya, mest tekniskt avancerade, modellerna kommer kanske inte alla verkstäder klara av att erbjuda framöver. Men om jag går med min äldre, begagnade bil till en mindre verkstad ska jag varsomhelst i Sverige känna trygghet att reparationerna sköts på ett schysst sätt”, säger Per Bolund.

Med stöd från branschorganisationen SFVF menar dock Per Bolund att gallringen är naturlig, eftersom tekniken i de nya bilarna hela tiden blir mer komplicerad. Mindre aktörer kommer inte att mäkta med de stora investeringar i verktyg och utrustning som krävs för att erbjuda rätt service, lyder konsensus.

Konsumentministern klargör samtidigt att tålamodet med "Godkänd bilverkstad" inte räcker hur länge som helst. Hotet om tvingande lagstiftning är ännu inte undanblåst, betonar han.

”Det här måste verkligen ge effekt i form av mindre fel och brister. Och det bör man fixa inom det närmsta året efter lanseringen”, säger Per Bolund (MP).


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?