Hoppa till innehållet

Annons

Biluthyrningen svajar i coronatider: "Ett dramatiskt tapp"

Uthyrningstoppar och höga priser i somras. Följt av avbokningar och normalpriser under hösten. Coronarestriktioner får hyrbilsbranschen att gunga.

”Det är väldigt svängigt”, säger Hertz marknadschef Anders Tärnell.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I somras rusade priserna för biluthyrning i Sverige. Coronapandemin satte stopp för mångas utlandsplaner och hemester blev ett vardagsuttryck.

I juli steg priserna för biluthyrning med 68 procent, jämfört med priserna i juli året innan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

”Sommaren var väldigt speciell och komprimerad under en månad när alla skulle ha bil samtidigt. Men sedan dess har priserna sjunkit till mer normala nivåer”, kommenterar Anders Tärnell, marknadschef på biluthyraren Hertz, i ett mejl till TT.

Det märks också i statistiken. Mellan juli och augusti sjönk priserna igen – med 33 procent – för att sedan stabiliseras igen under september och oktober.

”Det är väldigt svängigt, nästan allt hänger ihop med vad Folkhälsomyndigheten kommunicerar”, säger Anders Tärnell.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade folk att stanna hemma och undvika resor i våras sjönk också priserna för biluthyrning – mellan februari och mars med 10 procent och med ytterligare 6 procent mellan mars och april enligt SCB. De ökade sedan kraftigt när smittspridningen minskat och rekommendationerna lättades.

Hertz har märkt av ett liknande mönster med färre bokningar och fler avbokningar under november när lokala allmänna råd började skärpas i region efter region.

”Därefter ser det ut som att kunderna planerar för jul och nyårsledighet och där ser det ut att bli bra bokat”, säger Tärnell.

Totalt sett har coronapandemin dock slagit hårt mot Hertz uthyrning, enligt Tärnell, som ser en kraftigt minskad efterfrågan.

”Hela detta året är ju ett dramatiskt tapp mot 2019. Vissa av våra uthyrningskontor har vi tappat 90 procent på, andra har kanske ökat något”, säger han.

Värst är det, föga förvånande, på uthyrningen vid flygplatser.

”Det är ju ett extremt stort tapp. Det hänger ihop med hela flygindustrin. Även om Sverige varit öppet så har ju många andra länder haft stängt så det påverkar oss såklart.”

Innehåll från KameoAnnons

Växande intresse för investeringar i private debt: ”Attraktivt komplement till börsen”

Sebastian Harung, grundare av Kameo.
Sebastian Harung, grundare av Kameo.

När marknaden utmanar många traditionella investeringsformer växer intresset för ett tillgångsslag med hög avkastning och låg volatilitet: säkerställda fastighetslån.

– Alla våra lån är säkrade med pant, och ger investerarna månadsvisa ränteutbetalningar under en löptid på i snitt tolv månader, säger Sebastian Harung, vd och grundare för Kameo.

Extern länk: Investera i fastighetslån med månatliga ränteutbetalningar. 

I en rapport från Företagarna, publicerad i maj 2023, framkommer det att det främsta hindret för tillväxt bland små och medelstora företag är finansiering. Företagare utanför större städer drabbas hårdast. Detta har lett till att många fastighetsutvecklare nu utforskar alternativa finansieringsmöjligheter.

Och det är här Kameo, som är Skandinaviens ledande investeringsplattform för säkerställda fastighetslån, kommer in i bilden.

– Vi för samman fastighetsutvecklare som behöver finansiering med investerare intresserade av private debt. För små och medelstora företag är det utmanande att uppfylla bankernas nya krav, men vi märker att det fortfarande finns en marknad inom SME-segmentet som kan både sälja och bygga nya bostäder. Samtidigt ser vi att det finns god tillgång till kapital från både institutionella och privata investerare, säger Sebastian Harung.

Sedan juni förra året har antalet investerare på Kameos plattform ökat tvåsiffrigt, och uppgår nu till över 40 000 privatpersoner och företag. De investerar direkt i fastighetslån som har genomgått en noggrann kreditbedömning, och som är säkrade med pant. Under andra kvartalet 2023 har snitträntan legat på 10,15 procent och löptiden på investeringarna har varit i snitt 12 månader.

Alla lån synas i sömmarna

– Kameo genomför en detaljerad granskning av varje lån och har ett team med expertis inom både fastigheter och krediter. Detta reflekteras tydligt i Kameos resultat. Sedan vår start 2016 har vi inte haft några kreditförluster i Sverige, säger Sebastian Harung.

I våras säkrade bolaget 700 miljoner kronor i finansiering från en av världens största kapitalförvaltare. I samband med det gjorde kapitalförvaltaren en genomlysning av Kameos lån- och kreditprocesser. Och gav grönt ljus.

Trots de rådande omständigheterna på bostadsmarknaden uppvisar Kameos investeringsplattform en positiv utveckling. Sedan bolaget drog igång 2016 har verksamheten vuxit rejält. Fram till dags dato har man förmedlat över 970 lån till ett värde på drygt 4,4 miljarder kronor. Bara under andra kvartalet i år har Kameo finansierat lån för 273 miljoner kronor.

– Det första projekt vi finansierade var en stuga nära Göteborg. Trots att bolaget redan hade ett lån från banken, behövde de ytterligare 500 000 kronor. På två månader samlade vi in beloppet från totalt 22 investerare, säger Sebastian Harung och fortsätter:

– Det kan jämföras med att vi för ett par veckor sedan finansierade ett lån på 34 miljoner kronor till ett projekt utanför Stockholm. Det tog bara 1,5 timme att finansiera med hjälp av 2 000 investerare.

Fler fastighetsbolag söker alternativ finansiering

De traditionella bankernas enhetliga modell har påverkat små och medelstora företag negativt i det nuvarande ekonomiska klimatet. Därför vänder sig allt fler inom SME-sektorn till Kameo för finansiering.

– För det första sätter politiken många krokben för bostadsbyggare, för det andra är det svårt att få finansiering. Bankerna är fyrkantiga och ställer allt högre krav. Det är ett stort problem i både Sverige och Norge.

Han ser Kameos lösning som betydligt flexiblare och snabbare än bankerna.

– Vi kan erbjuda lån med högre belåningsgrad och har också möjlighet att vara mer flexibla i våra villkor. Om risken ökar, justerar vi med en högre ränta. Vår prioritet är att skapa solida processer, steg för steg, och att rikta oss mot etablerade fastighetsbolag med välplanerade och kvalitativa projekt, säger han.

Komplement till börsen

Det tillgångsslag som Kameo erbjuder ser Sebastian Harung som ett attraktivt komplement till börsen. Men han betonar att säkerställda fastighetslån, liksom andra investeringar, inte är helt riskfria.

– Det är som alltid viktigt att balansera riskerna, så att fastighetslån blir en integrerad del av en helhetsportfölj, säger han.

I takt med att fler investerare, företag och institutioner får upp ögonen för ​Kameo​ – och att fler fastighetsutvecklare söker alternativa finansieringslösningar – tror Sebastian Harung att hans företag kommer att fortsätta att växa stadigt.

– Om fem år tror jag att vi är en naturlig del av den traditionella finansbranschen och att vi i allt större utsträckning kan vara med och lösa bostadsbristen.

Extern länk: Investera i fastighetslån med månatliga ränteutbetalningar.  

 

Mer från Kameo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kameo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera