Annons

Bilmässan i Frankfurt går i graven – flyttas till ny stad

Det blir inget 70-årsjubileum för bilsalongen i Frankfurt. Efter förra årets publikfiasko vill den tyska branschorganisationen VDA göra om mässan och Frankfurt anses inte platsa längre. 

Nu står valet mellan Berlin, Hamburg och München.

Lamborghini visade upp sin första hybridbil Sian på bilsalongen i Frankfurt i fjol. Nu blir det inte någon mer bilmässa i den tyska staden.
Lamborghini visade upp sin första hybridbil Sian på bilsalongen i Frankfurt i fjol. Nu blir det inte någon mer bilmässa i den tyska staden.Foto:Joey Abrait

Frankfurt har stått värd för den internationella bilmässan IAA sedan 1951 och nådde sin höjdpunkt i slutet på 1980-talet med 1,2 miljoner besöker. Länge låg besöksantalet runt miljonen, men de senaste åren har trenden varit dalande för att förra året halka ner till 560.000 besökare. Antalet utställare har också minskat och flera av de stora biltillverkarna har valt bort Frankfurt. Bland annat Toyota, Mazda, Nissan, Fiat Chrysler, Peugeot, Volvo Cars VOLCAR B -0,10% Dagens utveckling och Ferrari.

Förra höstens bilsalong präglades av omfattande protester från miljöaktivister utanför mässhallarna. De angrep bilindustrin för att förstöra både klimatet och luften.

Frankfurtmässan som alternerar med bilmässan i Paris och hålls vartannat år skulle arrangerats nästa gång 2021. Men nu har VDA beslutat att Frankfurt tappar värdskapet.

Istället förs diskussioner med Berlin, Hamburg och München om att anordna en bilmässa som förnyar konceptet och bättre fångar upp nya mobilitetstrender.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera