ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Bilköpare fortsätter välja automat

  • Foto: TT

Antalet nyregistrerade personbilar med automatlåda fortsätter att öka och kommer snart stå för omkring 80 procent av marknaden, enligt Bil Sweden. Nu väntar samma utveckling på andrahandsmarknaden.

För ett år sedan kunde Di rapportera att majoriteten av alla nyregistrerade personbilar nu hade automatlåda. Nya siffror från Bil Sweden visar att utvecklingen fortsätter och att en allt större majoritet av bilköparna föredrar automat.

Automatförsäljningen har historiskt sett varit känslig för höga priser på drivmedel och det har funnits en korrelation mellan försäljningen, bränslepriset och bränsleförbrukningen, men den regeln gäller alltså inte längre.

”Det beror på att automatbilen drar mindre bränsle jämfört med en manuell numera. Dubbelkopplingen gör att den går snålare och mjukare och bilen ger ökad bekvämlighet i kötrafik. Dessutom har bilarna blivit billigare genom åren”, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, till Di.

Den raska ökningen av automatbilar bör ses i ljuset av att alla elbilar är automatväxlade och därför kommer ökningen ske i minst samma takt som elbilarna blir fler. Ytterligare en förklaring är den åldrande befolkningen.

”Äldre vill i regel ha automatbil eftersom det är bekvämare. Kynne och smak varierar lite från person till person, men en större andel kvinnor föredrar också automat. Även många yngre tror jag”, säger Bertil Moldén.

Utvecklingen kommer att ånga på och om inom en snar framtid kommer 75-80 procent av de nyregistrerade personbilarna ha automatlåda, enligt Bertil Moldén.

”Det är bara att kolla på hur det ser ut i USA där man bara tar körkort för automat. Det är kunden som styr marknaden.”

Samma utveckling väntar på andrahandsmarknaden, i takt med att fler föredrar automat, men den som planerar att sälja en manuellt växlad bil ska inte vara orolig, enligt Bertil Moldén.

”Det är inga problem. Vissa föredrar en mer sportig och aktiv körning.”

https://infogr.am/04a02fe1-e155-4050-b508-80b5393071d4

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies