Annons

Bilhandeln nästan utraderad på grund av coronastängning

Bilhandeln i det hårt coronadrabbade Italien har näst intill helt upphört. I april gick nybilsförsäljningen ner med 98 procent jämfört med samma månad förra året.

Bilhallarna har legat öde i Italien.
Bilhallarna har legat öde i Italien.Foto:Christopher Pike

Siffrorna som gäller fram till den 24 april ger en indikator på hur hårt bilindustrin drabbas av coronavirusets och de olika åtgärder som vidtagits för att stoppa smittspridningen, skriver branschtidningen Automotive News. På den italienska marknaden såldes endast 2 200 nya bilar i april jämfört med nästan 108 000 bilar samma tid förra året enligt statistik från Dataforce.

Italiens hårda restriktioner har inneburit att bilhallarna har varit stängda sedan början av mars. Nu har man börjat lätta på nedstängningen av samhället och återförsäljarna ska få öppna nästa vecka. På Europas största bilmarknad, Tyskland, har bilhallarna fått slå upp dörrarna igen medan de är fortsatt stängda i Storbritannien, Frankrike och Spanien. Bilförsäljningen i Europa bedöms av flera analytiker minska med över 20 procent i år.

”De flesta handlare har enorma lager av bilar nu som vi måste sälja innan vi kan lägga nya beställningar hos tillverkarna”, säger Plinio Vanini, ordförande för italienska återförsäljaren Gruppo Autotorino till Automotive News. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?