1515

Bilförsäljningen utplånad i Spanien och Italien – kollaps i hela EU

Coronapandemin fick den europeiska bilförsäljningen att rasa under april, men det är stora skillnader mellan länderna.

Handeln snudd på utplånades i Italien, Spanien och Storbritannien med fall på 97 procent medan nedgången i Sverige och de nordiska grannländerna stannade på runt 37 procent.

Många bilhallar i Europa var stängda under april vilket drog ner försäljningen.
Många bilhallar i Europa var stängda under april vilket drog ner försäljningen.

April är den första hela månaden som Europa lidit av coronaviruset och myndigheternas åtgärder för att stoppa smittspridningen. Det slår igenom tydligt i siffrorna över hur många nya bilar som registrerades visar statistik från branschorganisationen Acea. 

I EU, Efta (Island, Norge och Schweiz) samt Storbritannien rullade det ut 292.182 nya bilar jämfört med 1,3 miljoner samma månad i fjol. Ett ras på 78,3 procent. Slår man ihop årets fyra första månader hamnar nedgången på 39,1 procent. Det har totalt registrerats 3,3 miljoner nya bilar i år.

Alla marknader uppvisade dubbelsiffriga ras i april, men det är stora variationer mellan olika länder. Mer än 85 procent av försäljningen har försvunnit i Belgien, Frankrike, Irland, Italien, Kroatien, Spanien, Portugal och Storbritannien. 

På Europas största marknad sett till antal bilar - Tyskland - registrerades det drygt 120.000 nya bilar, en minskning med 61 procent jämfört med april förra året.

Sverige tillsammans med Danmark, Finland och Norge utmärker sig med nedgångar som visserligen är av historiska mått, men ändå inte lika kraftiga som i övriga Europa. Sverige tappade 37,5 procent, Danmark 37 procent, Finland 39 procent och Norge 34 procent. 

”Det är flera orsaker bakom siffrorna. I de länder som är hårdast drabbade är det legala restriktioner som har hindrat bilhallarna från att vara öppna. Det har vi inte haft i Norden. Det är en viktig aspekt. Det har också en del att göra med digitaliseringen där Norden kommit långt. Digital försäljning bidrar till att hålla uppe nivåerna. I grunden handlar det också om konsumenternas syn på hur ekonomin återhämtar sig”, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden. 

I Kina där försäljningen rasade med över 80 procent i februari var den tillbaka på plussiffror i april. Det såldes 2,07 miljoner bilar, en uppgång med 4,4 procent jämfört med april förra året och första gången sedan juni 2018 som siffrorna var uppåt. 

I USA, där coronapandemin slagit hårt under april, var nedgången i bilförsäljning 24,5 procent. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?